Beidzot nopērkamas uz lauka nevis siltumnīcās audzētās Latvijas zemenes

Beidzot Rīgas tirgos ir nopērkamas Latvijā uz lauka nevis siltumnīcās audzētās zemenes, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra rīcībā esošā informācija.

Sakarā ar ieilgušo, pārāk auksto pavasari un vasaras sākumu, šogad zemeņu sezonas sākums ir iekavējies. Pirmie nopietnie laukā audzētie zemeņu apjomi Rīgas Centrāltirgū parādījās otrdien, kad zemenes tirgoja vairāk kā desmit vietējo audzētāju un to vidējā cena bija 5.00 Ls/kg. Nedēļas beigās (sestdien un svētdien) jau bija vairāk kā 30 tirgotāju un vidējā cena bija 3.00 Ls/kg.

"Šis pavasaris un vasaras sākums nav bijis īpaši silts, bet nav arī nekas ekstremāli auksts. Arī 2010.gadā pirmās lauka zemenes tirgū parādījās tikai 11.jūnijā un maksāja tos pašus 5.00 Ls/kg kā šogad. Parasti Latvijā zemeņu sezona jau ir sākusies līdz 10.jūnijam. Ļoti agrs un silts pavasaris bija 2002.gadā, ka zemenes jau bija tirgū 27.maijā un maksāja 1.70 Ls/kg. Šogad tāpat kā citus gadus importa zemeņu tirgotāji cenšas neuzsvērt, ka viņiem nav vietējās zemenes. Piemēram, ar lielu, resnu melnu marķieri rakstīts "saldas, saldas zemenes", bet apakšā ar lodīšu pildspalvu maziem burtiņiem rakstīts "Polija". Drošāk pirkt zemenes ir no tiem tirgotājiem, kas ir uzrādījuši novadu un saimniecību, kurā audzētas zemenes, jo tad ir iespējams pārbaudīt vai tāda saimniecība eksistē un ar ko tā nodarbojas," uzskata Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais