Valsts prezidents atlaiž arī Zundu

Turpinoties izmaiņām Valsts prezidenta Andra Bērziņa komandā, netiek sniegts skaidrojums, kādā nolūkā tās tiek veiktas un kā ietekmēs turpmāko valsts politiku. Nule kļuvis zināms, ka darbu Prezidenta kancelejā atstās arī padomnieks vēstures un mazākumtautību jautājumos Antonijs Zunda. Viņa pēdējā darba diena ir 28. jūnijs.

Prezidenta preses sekretāre un padomniece Līga Krapāne Neatkarīgajai skaidro, ka šāda amata vairs nebūs: «Viņa pārziņā esošās funkcijas paliek, tikai par tām atbildēs citi padomnieki.» Kuri tie būs – pašlaik vēl tiekot domāts.

Kā spriež politologs Filips Rajevskis, pats par sevi fakts, ka prezidents savā komandā veic izmaiņas, nebūtu nekas neparasts. Tā notiek visā pasaulē, visās valstīs. Paiet zināms darbības posms (A. Bērziņa gadījumā gads), un paveiktais tiek izvērtēts, ieviešot nepieciešamās korekcijas. Taču konkrētajā situācijā mulsinošs ir jebkādu paskaidrojumu trūkums, kāpēc prezidents šādi rīkojas. «Antonijs Zunda ir viens no tiem cilvēkiem, kas veido mūsu vēstures politiku visaugstākajā līmenī. Viņš braukā uz Krieviju, strādā ar visnepateicīgākajiem jautājumiem.» Rokādes prezidenta komandā liekot uzdot loģisku jautājumu, vai un kādas izmaiņas sagaidāmas valsts īstenotajā politikā.

Jāatgādina, ka īsā laika posmā Rīgas pils personāliju sarakstos notikušas vairākas izmaiņas. 6. februārī darbu pameta kancelejas vadītāja vietnieks Ēriks Ozols, un viņa pienākumus no šodienas sāk pildīt banku jomā strādājošais Aleksandrs Bimbirulis.

Savukārt 13. jūnijā Preses dienests paziņoja, ka Valsts prezidents pārtrauks darba attiecības ar ekonomikas, uzņēmējdarbības un nodarbinātības padomnieci Elīnu Egli. Arī viņas aiziešana sabiedrībai nav izskaidrota, atstājot brīvu telpu dažādām spekulācijām, – gan versijai, ka viņai amats bijis jāatstāj dzeltenajā presē noplūdināto kailfoto dēļ, gan tādēļ, ka, izmantojot savu ietekmīgo statusu, it kā lobējusi konkrētu uzņēmēju intereses valstiski svarīgos projektos, tostarp vilcienu iepirkumā.

Valsts prezidents A. Bērziņš, komentējot E. Egles atbrīvošanu Latvijas Televīzijai, skopi izteicās, ka strukturālas izmaiņas kancelejā gaidāmas daudzos virzienos. Taču pagaidām, kā informē L. Krapāne, citu padomnieku vai darbinieku atlaišana netiekot plānota.

***

Prezidenta padomnieki

Neskaitot atlaišanas procesā esošos E. Egli un A. Zundu, prezidentam šobrīd ir vēl pieci padomnieki:

Andris Pelšs – Valsts prezidenta ārlietu padomnieks,

Edgars Pastars – Valsts prezidenta likumdošanas un juridiskais padomnieks,

Jānis Maizītis – Valsts prezidenta nacionālās drošības padomnieks,

Karīna Rāviņa-Vimba – Valsts prezidenta sabiedrisko projektu vadības padomniece un

Līga Krapāne – Valsts prezidenta preses padomniece.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.