Nākamnedēļ AT skatīs mirušās tiesneses Tāleres kukuļņemšanas lietu

Augstākā tiesa (AT) nākamnedēļ apelācijas kārtībā izskatīs kukuļņemšanā apsūdzētās, nu jau mirušās tiesneses Beatrises Tāleres krimināllietu, aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Sākotnēji Tālere tika apsūdzēta vienā kriminālprocesā ar savu kādreizējo kolēģi - Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju Irēnu Poļikarpovu. 2010.gada 17.jūlijā Tālere pēc ilgstošas slimības nomira. Tā paša gada oktobrī AT šo lietu sadalīja.

Attiecībā pret Poļikarpovu jau pērn 9.jūnijā stājās spēkā AT Krimināllietu tiesu palātas 2010.gada 13.oktobra spriedums, ar kuru viņai piemērots trīs gadu cietumsods un daļēja mantas konfiskācija.

Savukārt Tāleres lieta apelācijas instances tiesā joprojām nav izskatīta. Iepriekš tiesas sēde bija plānota šā gada februārī, taču tā tika atlikta līdz jūnijam.

Izskatot apsūdzību pret Tāleri pirmajā tiesu instancē, Rīgas apgabaltiesa 2008.gada 7.februārī viņu atzina par vainīgu kukuļņemšanā un sodīja ar reālu brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem un daļēju mantas konfiskāciju. Uzreiz pēc sprieduma pasludināšanas gan kādreizējā tiesnese netika apcietināta.

Vēlāk Tālere šo spriedumu pārsūdzēja, taču, nesagaidījusi apelācijas instances tiesas nolēmumu, nomira. Pēc tam AT Krimināllietu tiesu palāta apsūdzību daļā pret viņu izdalīja no pamata kriminālprocesa, tomēr lieta netika izbeigta.

Apelācijas instances tiesai tagad tik un tā būs jāizvērtē Tāleres vaina un iespēja reabilitēt vai nereabilitēt mirušo apsūdzēto, aģentūrai LETA skaidroja AT preses sekretāre Kataja.

Mirušo Tāleri nākamnedēļ tiesā pārstāvēs viņas advokāts. Lietas izskatīšana paredzēta no 20.jūnija līdz 22.jūnijam. Tiesas sēdes sāksies plkst.10.

Kā ziņots, 2007.gada 1.februārī Saeima atbalstīja atļaujas došanu Tāleres un Poļikarpovas saukšanai pie kriminālatbildības. Šī bija pirmā reize, kad pie kriminālatbildības sauc tiesneses, kuras pirms tam nav atceltas vai aizgājušas no amata.

Abas tiesneses Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki aizdomās par kukuļņemšanu aizturēja 2006.gada 10.oktobrī.

Tālere viņai celto apsūdzību noliedza. Poļikarpova izdarīto atzina vien tad, kad lietu jau skatīja apelācijas instances tiesa.