"Man-Tess" smaku samazināšanai Sarkandaugavā investēs 200 000 latu

Uzņēmums "Man-Tess" naftas produktu pārkraušanas drošības uzlabošanai un smaku emisijas samazināšanai Sarkandaugavā plāno ieguldīt 200 000 latu, šodien žurnālistiem stāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kārlis Andersons.

Projekta realizācijas laiks būs septiņi mēneši.

"Man-Tess" izstrādājis pasākumu plānu smaku novēršanai, un informācija par tehnoloģiskajiem risinājumiem un veicamajiem pasākumiem nosūtīta arī Valsts vides dienesta Lielrīgas reģionālajai Vides pārvaldei.

Uzņēmums plāno attīstīt informācijas apriti par gaisa kvalitāti ostā - uzstādīt gaisa kvalitātes skrīninga iekārtas, kas faktisko gaisa kvalitāti uzrādītu momentā, nevis kā patlaban - ar divu stundu nobīdi. Plānots veicināt atgriezenisko saiti ar reģionā dzīvojošajiem cilvēkiem. "Man-Tess" drīzumā atvērs "800" sērijas telefona numuru, uz kuru zvanot iedzīvotāji varēs informēt par gaisa kvalitātes izmaiņām.

"Man-Tess" arī plāno izmantot papildu vākus dzelzceļa sistēmās, samazinot smaku emisiju atmosfērā.

Savukārt potenciāli bīstamās kravas no Sarkandaugavas "Man-Tess" varētu novirzīt uz Kundziņsalu.

Andersons arī norādīja, ka plānots veicināt diskusiju ar Rīgas Brīvostu, kas varētu uzņemties vidutāja lomu sarunās ar vides zinātniekiem, Rīgas domi, Valsts vides dienestu, politiķiem un ostas uzņēmumiem par gaisa kvalitātes problēmas risināšanu.

Viņš pieļāva, ka arī Sarkandaugavā esošie tranzīta uzņēmumi varētu vienoties par naftas produktu tvaika atsūkšanas iekārtu uzstādīšanu, bet tas prasītu lielas investīcijas, tāpēc nepieciešamas vairāku uzņēmumu atbalsts.

Jau ziņots, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) uzskata, ka Rīgas pilsētai ir nekavējoties jāizstrādā risinājumi gaisa piesārņojuma samazināšanai pilsētā.

Ministrija uzskata, ka patlaban spēkā esošā rīcības programma 2011.-2015.gadam par gaisa kvalitātes uzlabošanu uzskatāmi liecina par trūkumiem, proti, tajā nav informācijas par pasākumiem benzola emisiju samazināšanai pilsētā.

Ņemot vērā to, ka nenoliedzami pastāv kompleksa problēma ar regulāru benzola emisiju pieļaujamā līmeņa pārsniegšanu Sarkandaugavā, kā arī atsevišķos citos Rīgas rajonos, par kompleksu risinājumu nevar būt atbildīgs tikai viens uzņēmums un šī ir viena no pašvaldību funkcijām, norāda ministrija.

Tāpēc Rīgas domei ir steidzami jāizstrādā rīcības plāns saistībā ar benzola emisiju kontroli un gaisa piesārņojuma novēršanu pilsētā, iesaistot ne tikai terminālos strādājošos uzņēmumus, bet arī vērtējot satiksmes plūsmu un saimnieciskās aktivitātes saistībā ar dzelzceļu.

Pēdējā laikā Sarkandaugavas iedzīvotāji vairākkārt sūdzējušies par nepatīkamo smaku, kuras cēlonis bija ostas uzņēmumu darbība.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija informēja par vides prasību pārkāpumiem uzņēmumu AS "B.L.B. Baltijas termināls" un "Man-Tess" darbībā.

VVD Lielrīgas reģionālā vides pārvalde nosūtījusi brīdinājumu uzņēmumam "Man-Tess" par iespējamu iekārtu darbības apturēšanu Tvaika ielā 7a un Tvaika ielā 7k-1.

SIA "Man-Tess" ir viens no lielākajiem stividoruzņēmumiem Latvijā, kas nodarbojas ar gaišo naftas produktu pārkraušanu un uzglabāšanu, muitas noliktavas pakalpojumu sniegšanu, kokvilnas, ģenerālo, kūdras, skaidu, granulu un citu kravu pārkraušanu un uzglabāšanu, kā arī kuģu aģentēšanu.

Latvijā

Latvijā faktiskā bezdarba līmenis šogad augusta beigās, tāpat kā mēnesi iepriekš, bija 6,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati.

Svarīgākais