Jūrmalas domi paliek zem Saeimas lupas

Saņemot vairākas sūdzības un pat lūgumus atlaist Jūrmalas pilsētas pašvaldību, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija apņēmusies sekot katram pašvaldības solim. Gadījumā, ja netiek pildīti Valsts kontrolei (VK) dotie solījumi, lemt pat par pašvaldības atlaišanu.

Šādu ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) saskaņotu lēmumu pēc tikšanās ar Jūrmalas pašvaldības priekšsēdētāju Gati Truksni paziņoja Saeimas komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs.

G. Truksni komisija bija izsaukusi, lai uzklausītu viņa redzējumu par Valsts kontroles revīzijas gaitā pašvaldības kapitālsabiedrību darbībā atklāto nepilnību un nelikumību, kuru dēļ nepamatoti tērēti vairāk nekā 1,2 miljoni latu, novēršanas gaitu.

Sēdes laikā G. Truksnim bija jāuzklausa pārmetumi par nespēju komunicēt ar pilsētas iedzīvotājiem viņiem saprotamā veidā, kā arī par Jūrmalas seno likstu – biežo priekšsēdētāju maiņu. Īpašu nepatiku S. Dolgopolovs izrādīja par G. Trukšņa mēģinājumu attaisnoties, ka viņš pašvaldības priekšsēdētāja amatā stājies tikai tad, kad Valsts kontrole jau bija uzsākusi revīziju, līdz ar to mēģinot norādīt, ka viņš konstatētajos pārkāpumos nav vainojams. Saņemot par šo repliku aizrādījumu no S. Dolgopolova, Jūrmalas domes priekšsēdētājs attrauca, ka viņš esot pārprasts.

Pēc G. Trukšņa teiktā, Valsts kontroles konstatēto trūkumu novēršana notiekot pēc plāna un sarežģījumi līdz šim neesot radušies. Jau esot izstrādāti norādījumi par kapitālsabiedrībām – peļņas sadalījumu, iekšējo kontroli un citiem jautājumiem. Politiķis un komisijas locekļi gan cer, ka procesā iesaistīsies arī VARAM, kurai vajadzētu sniegt norādījumus, kā vadīt pašvaldības kapitālsabiedrības.

Uz jautājumu, vai procesā nevajadzētu iesaistīties arī valdībai, kas varētu izstrādāt atbilstošus noteikumus, Valsts kontroles vadītāja Inguna Sudraba atbildēja, ka valdībai šajā procesā nevajadzētu iesaistīties, jo ir ārkārtīgi maz pašvaldību, kurām ir daudz kapitālsabiedrību, un pašvaldību kapitālsabiedrību vadīšanā nepieciešama «pavisam cita filozofija».

Kopumā pēc VK revīzijas Jūrmalas dome strādā četros virzienos, izvērtē kapitālsabiedrības, definē, kādā veidā notiek uzdevumu došana kapitālsabiedrībām, novērtē to darbības rezultātus. Tāpat līdz jūnija beigām izstrādās instrukciju kapitālsabiedrībām dažādos jautājumos, piemēram, grāmatvedības sakārtošanai.

Pēc VK revīzijas atzinuma, ar jautājuma zīmi ir arī pašvaldības kapitālsabiedrības Jūrmalas attīstības projekti liktenis. I. Sudraba pastāstīja, ka šīs organizācijas darbinieki ir nenoslogoti un tādus pašus pienākumus pilda arī pašvaldības darbinieki. Tādēļ neesot skaidrs, par ko kapitālsabiedrības nodarbinātie saņemot algu. G. Truksnis nenoliedza, ka šīs kapitālsabiedrības darbību drīz varot pārtraukt.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais