Latvijā ieviesīs Eiropas Robežu uzraudzības sistēmu

Līdz jūnija vidum plānots parakstīt vienošanos starp Eiropas Savienības (ES) robežkontroles aģentūras "Frontex" un Šengenas līguma dalībvalstu robežapsardzības institūcijām par Eiropas Robežu uzraudzības sistēmas (EUROSUR) ieviešanu Latvijā.

Nacionālajā līmenī par EUROSUR ieviešanu būs atbildīga Iekšlietu ministrija (IeM), bet informācijas apmaiņu jaunajā sistēmā, kā arī tās ieviešanu un Nacionālā koordinācijas centra izveidošanu nodrošinās tieši Valsts robežsardze (VRS). EUROSUR ieviešanā notiks ciešā sadarbība arī ar Aizsardzības ministriju, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, Finanšu ministriju un Satiksmes ministriju.

Kā aģentūru LETA informēja IeM preses pārstāve Gunta Skrebele, EUROSUR galvenais mērķis ir ierobežot nelegālo imigrantu skaitu, kas iet bojā, šķērsojot ES jūras robežas, kā arī paaugstināt ES iekšējo drošību, uzlabojot pārrobežu noziedzības novēršanu.

EUROSUR projekta kopējais mērķis ir vērsts uz ES dienvidu un austrumu robežu kontroli, realizējot to gan uz sauszemes, gan jūras robežām, tāpat paredzot izveidot kopējo tehnisko ietvaru, lai uzlabotu un sekmētu komunikāciju un sadarbību starp dalībvalstu iestādēm un veicinātu jaunāko tehnoloģiju izmantošanu robežu kontrolei un uzraudzībai.

Valdība šodien izskatīja un pieņēma zināšanai IeM sagatavoto informatīvo ziņojumu par EUROSUR projekta attīstības gaitu.

Plānots, ka jautājums par papildu 153 370 latu finansējuma piešķiršanu VRS Nacionālā koordinācijas centra darbības nodrošināšanai tiks izskatīts, gatavojot nākamā gada budžeta projektu. 2013.gadā minētajam mērķim būs nepieciešami 28 410 lati, 2014.gadā - 52 020 lati, bet 2015.gadā - 72 940 lati.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais