Zatlers Tautas partiju vaino lielo zemes īpašnieku lobēšanā

© Lauris Vīksne, f64

Aizbildinoties ar visu maznodrošināto cilvēku ienākumu aizsardzību Tautas partija (TP) lobējot lielo īpašnieku intereses, bremzē pieņemt lēmumu par progresīvā nekustamā īpašuma nodokļa ieviešanu. Šādu viedokli TV3 raidījumam izteicis prezidents Valdis Zatlers.

Zatlers uzver, ka nepieciešams ieviest progresīvo nekustamā īpašuma nodokli, tādējādi tie, kuriem ir lielie un dārgie īpašumi, maksātu vairāk. Tomēr uz jautājumu, kāpēc valdībā netika pieņemts lēmums par šāda nodokļa ieviešanu, prezidents atbild, ka "aizbildinoties ar visu maznodrošināto cilvēku ienākumu aizsardzību, faktiski finišā tika lobētas lielo īpašnieku intereses. Un tas ir skaidri jāpasaka - tika lobētas lielo īpašnieku intereses."

Viņaprāt pēc diskusijām par šī nodokļa ieviešanu ir skaidri redzams, kuras partijas interesēs lobējot lielos īpašniekus lēmums par progresīvā nodokļa ieviešanu tika bremzēts, jo TP esot bijis viens no lielākajiem šķēršļiem par nodokļa ieviešanu. "Tātad, acīmredzot, Tautas partija šīs intereses lobēja," piebilda prezidents.

Jau ziņots, ka Zatlers kā alternatīvu neapliekamā ienākuma minimuma pazemināšanai saskata progresīvo nekustamā īpašuma nodokli.

Prezidents šonedēļ pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski (JL) žurnālistiem sacīja, ka samazināts ar nodokļiem neapliekamā ienākuma minimums varētu radīt slogu un spriedzi ģimenēm ar jau tā maziem ienākumiem. Tā arī esot galvenā iebilde no starptautiskajiem aizdevējiem.

Prezidents sacīja, ka viņš drīzāk atbalstītu progresīvo nekustamā īpašuma nodokli. "Varbūt šeit ir tas virziens, kurā būtu jāiet, lai tomēr tie, kam naudas ir vairāk, maksātu arī vairāk nodokļu valsts budžetā."

Savukārt Dombrovskis skaidroja, ka jau patlaban plānoti atvieglojumi daudzbērnu ģimenēm saistībā ar iespējamo neapliekamā ienākuma minimuma pazemināšanu. Tāpat premjers sacīja, ka aizdevēju rosinātais progresīvais iedzīvotāju ienākumu nodoklis nav alternatīva, jo tādā gadījumā būtu jānosaka ļoti zems nodokļa slieksnis, kas savukārt ietekmētu vēl lielāku sabiedrības daļu.

Svarīgākais