Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Siguldā būvēs jauniešu invalīdu kopienas ciematu

Biedrība "Cerību spārni", kas apvieno Siguldas novada ģimenes, kurās ir bērni un jaunieši ar dažāda veida funkcionāliem veselības traucējumiem, Siguldā plāno būvēt jauniešu invalīdu kopienas ciematu "Cerību sēta", zemi uzdāvinājuši labdari, informē Rīgas apriņķa portāls "apriņķis.lv".

Zemes īpašumu 7,2 ha platībā projektam uzdāvinājusi Vētru ģimene no Siguldas - Rīgas Stradiņa universitātes profesors Jānis Vētra un viņa dzīvesbiedre Siguldas pirmsskolas izglītības iestādes "Pumpurdārzs" vadītāja Ilze Vētra ar norunu, ka to izmantos vienīgi kopienas "Cerību sēta" projekta realizēšanai.

Siguldas novada domes deputāte biedrības "Cerību spārni" valdes priekšsēdētāju un kopienas "Cerību sēta" idejas virzītāja Eva Viļķina stāsta, ka "Cerību sētu" plānots veidot kā ciematiņu, kurā varēs pilnvērtīgi dzīvot, strādāt un atpūsties jaunieši pēc 18 gadu vecuma, kuriem ir funkcionāla rakstura veselības traucējumi.

Paredzēts veidot vidi, kas maksimāli pielāgota viņu specifiskajām vajadzībām, lai jauniešiem nodrošinātu pilnvērtīgu dzīvi un atpūtu, - mājas, kurās dzīvos puiši un meitenes, kuriem veselības problēmu dēļ ir nepieciešama uzraudzība, jo patstāvīgi dzīvot sabiedrībā viņi nespēj. Plānots uzbūvēt un iekārtot arī specializētās darbnīcas, kurās jaunieši varēs strādāt darbus, kas viņus interesēs un kuri labi padosies, lai viņi paši varētu nopelnīt sev līdzekļus. Ziemā darbs būs telpās, bet pavasarī, vasarā un rudenī jaunieši varēs strādāt arī brīvā dabā - kopt puķu dobes un košumkrūmus, audzēt saknes, dārzeņus, ogas un augļus pārtikai, kopt mājputnus un lopus.

Uz darbu šajās darbnīcās varēs nākt strādāt arī tie jaunieši, kuru pašsajūta ļauj dzīvot patstāvīgi vai ģimenē, bet viņiem ir par grūtu strādāt pilnu darba dienu un slodzi.

Zemes īpašumā, kur "Cerību sētu" veidos, jau notikušas divas teritorijas uzkopšanas talkas, kurās piedalījušies vairāk nekā 100 cilvēku. Patlaban aktuāla ir servitūtu ceļa izbūve, kura segumam nepieciešami finansiāli līdzekļi.

Cilvēki un iestādes, kuri vēlas, savu palīdzību var piedāvāt, piezvanot vai rakstot uz e-pasta adresi "ceribu_seta@inbox.lv".