Pašvaldību savienība iebilst, ks sabiedriskā transporta zaudējumi jāsedz no pašvaldību budžeta

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) kategoriski iebilst pret piedāvātajiem Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma grozījumiem, aģentūru informē LPS padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Dace Zvirbule.

Grozījumi paredz pilnā mērā segt ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistītos zaudējumus no pašvaldību budžetiem - reģionālo vietējas nozīmes maršruta tīkla maršrutos par to sabiedriskā pakalpojumu pasūtījuma daļu, kas pārsniedz šo pakalpojumu nodrošināšanai paredzēto valsts budžeta līdzekļu ietvarus.

Pašlaik spēkā esošā likuma redakcija noteic, ka maršruta tīklu veido, lai apmierinātu iedzīvotāju pieprasījumu pēc sabiedriskā transporta pakalpojumiem un nodrošinātu maršruta tīklā iespēju apmeklēt izglītības iestādes, ārstniecības iestādes, darbavietas, valsts un pašvaldību institūcijas to normālajā darba laikā. Pēc šādiem principiem līdz šim arī vadījās rajona padomes, plānojot vietējās nozīmes reģionālos maršrutus.

Pēc 2009.gada 31. decembra plānošanas reģioni uzņemas pilnu atbildību par sabiedriskā transporta organizāciju valsts budžeta ietvaros. Pēc LPS domām, problēmu rada nevis rajona pašvaldību pasūtījums, bet gan Autotransporta direkcijas nespēja precīzi definēt pasūtījuma apjomu, jo pašlaik valsts atbalsts tiek sniegts, pamatojoties uz pārvadātāju sniegtajām prognozēm, koriģējot ik ceturksni pārvadātāju faktiskos finanšu rezultātus bez vienotiem kritērijiem.

LPS uzskata, ka piedāvātais grozījums Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā ir prettiesisks, "jo nav iespējams ar likumu noteikt saistības un atbildību, par kuru nav noslēgts atbilstošs līgums un netiek paredzēts atbilstošs finansējums". Saglabājot šādu normu, pašvaldības patur tiesības to apstrīdēt Satversmes tiesā. Pie tam nav skaidrs, kādēļ šis likumprojekts tiek iesniegts izskatīšanā Saeimā vienlaicīgi ar 2010.gada budžeta likumprojektu, ja netiek norādīta finansiālā ietekme uz budžetu.

Satiksmes ministrijas 2010.gada budžeta bāzes izdevumos dotācijai zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem (mērķdotācijas uzturēšanas izdevumiem pašvaldībām) ir paredzēts finansējums 14,92 miljonu latu apmērā, tajā skaitā vietējiem reģionālajiem maršrutiem - 12,28 miljonu latu, pilsētu maršrutiem - 2,65 miljonu latu.

LPS ierosina pārdalīt šos līdzekļus no Satiksmes ministrijas budžeta uz Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas budžetu, tajā skaitā šīs dotācijas daļu 200 000 latu novirzīt sabiedriskā transporta reģionālo vietējās nozīmes pārvadājumu organizēšanas funkcijas nodrošināšanai.

Svarīgākais