Inflācija vasaras mēnešos kritīsies zem 2%

Naftas cenu dinamikai pasaules resursu tirgos saglabājoties lejupvērstai un jūlijā stājoties spēkā pievienotās vērtības nodokļa likmes samazinājumam, arī vasaras mēnešos lielākoties turpināsies patēriņa cenu kritums un nedaudz vēlāk, nekā bijām gaidījuši, tomēr inflācija vasaras mēnešos, visticamāk, paslīdēs zem 2% atzīmes, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja bankas "Citadele" Tirgus analīzes nodaļas ekonomiste Simona Striževska.

"To pastiprinās arī sezonālo faktoru ietekme atsevišķās preču kategorijās. Tas ļauj mums sagaidīt, ka arī 2012.gada kopumā 12 mēnešu vidēja inflācija būs tuva 2,5%. Šie cipari savukārt liecina, ka iespējamība izpildīt Māstrihtas kritērijus 2013.gada pavasarī būs samērā augsta," prognozēja Striževska.

Patēriņa cenas maijā samazinājās par 0,2%, tādejādi gada inflācija saruka līdz 2,2% salīdzinājumā ar 2,8% aprīlī, norādīja Striževska.

"Kā arī paredzējām, lielāko ietekmi uz cenu izmaiņām maijā atstāja degvielas cenu palētinājums par vairāk nekā 3% mēneša laikā. Cenu samazinājuma virzienā šoreiz nostrādāja arī pārtikas cenas, atsevišķām preču kategorijām reģistrējot cenu kritumus mēneša griezumā," skaidroja Striževska.

Jau ziņots, ka šā gada maijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada maiju, bija par 2,2% augstāks, šodien paziņoja Centrālā statistikas pārvalde.

Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada maijā, salīdzinot ar 2012.gada aprīli, samazinājās par 0,2%. Precēm cenas saruka par 0,3%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,1%.

Latvijā

Šā gada 17. septembrī Augšdaugavas novada, Kalkūnes pagastā dega vieglā automašīna “BMW X5”. Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja amatpersonas, veicot operatīvos pasākumus, aizturēja 1973. un 1986. gadā dzimušos vīriešus par ļaunprātīgu automašīnas aizdedzināšanu. Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess un turpinās izmeklēšana, informē Valsts policija.