Luhse joprojām optimistisks par iespējām šogad Rīgas lidostā apkalpot 5 miljonus pasažieru

Starptautiskās lidostas "Rīga" vadītājs Arnis Luhse joprojām ir optimistisks par iespējām šogad Rīgas lidostā apkalpot piecus miljonus pasažieru.

Intervijā telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes" Luhse norādīja, ka maijā piedzīvotais pasažieru skaita samazinājums par 11% liekas liels, taču īstenībā tie ir 60 000 pasažieru, kas ir 3-4 vasaras dienās apkalpoto cilvēku skaits.

Pasažieru skaita samazinājumu Luhse skaidroja ar nacionālās aviokompānijas "airBaltic" veikto restrukturizāciju. "airBaltic" daļa Rīgas lidostā ir samazinājusies no 67% pērn līdz 61% šogad.

Līdzīgus pasākumus īsteno arī "Czech Airlines", pasažieru skaitu ietekmējuši arī Īrijas zemo cenu aviokompānijas "Ryanair" lēmumi mainīt lidojumu galamērķus.

Luhse norādīja, ka tiek domāts par jaunu aviokompāniju piesaisti lidostai un sarunas notiek ar 5-6 uzņēmumiem. Šogad lidostai piesaistītas divas jaunas aviokompānijas.

Vērtējot termināļa paplašināšanas plānus, lidostas vadītājs atzina, ka plāni būs jāatliek līdz nākamajam Eiropas Savienības plānošanas periodam (no 2014.gada), šim projektam piesaistot Eiropas naudu. Otra iespēja būtu investoru piesaiste, taču interese neesot pārāk liela. Paplašināšanas projekts varētu tikt pabeigts 2016.-2017.gadā.

Kā ziņots, maijā starptautiskā lidosta "Rīga" apkalpojusi 424 019 pasažierus, kas ir par 11% mazāk nekā pērn šajā pašā mēnesī.

Tāpat apkalpotas 3478 tonnas kravas, kas ir par 238% vairāk nekā pērn maijā.

Kopā piecos mēnešos apkalpoti 1 771 239 pasažieri, kas ir par 4% mazāk nekā pērn šādā pašā laika posmā. Savukārt kravas apkalpotas par 190% vairāk nekā pērn piecos mēnešos jeb 14 038 tonnas.

Kā ziņots, apkalpoto kravu apjoms galvenokārt pieaudzis, jo aprīļa sākumā no Rīgas lidostas kravu pārvadājumus sāka divas ASV kompānijas "Kalitta Air" un "National Air Cargo". Rīgas lidostā maija beigās sagaidīts pirmais avioreiss ar ASV kravām no Afganistānas. Paredzēts, ka pozitīva novērtējuma gadījumā tiks sākti regulāri kravu aviopārvadājumi no Afganistānas.

Rīgas lidosta piedāvā 78 galamērķus.

Svarīgākais