Kultūras ministre piedalīsies forumā latgaliešu valodas un kultūras stiprināšanai

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende rīt, 8.jūnijā, dosies uz Vārkavu, lai piedalītos forumā "Latgaliešu valoda un latgaliskā identitāte’’, kur kopā ar nozares profesionāļiem diskutēs, meklējot risinājumus latgaliešu valodas un kultūras stiprināšanai un popularizēšanai.

Pasākuma uzdevums ir izstrādāt priekšlikumus, kas kalpotu par pamatu tālākai likumdošanas iniciatīvai šī Latvijas kultūrvēsturiskā reģiona dzīvotspējai nākotnē.

"Latgales spēks slēpjas pašos Latgales cilvēkos. Tieši viņi ir tie, kuri vislabāk zina, kas ir nepieciešams latgaliešu unikālās kultūras un identitātes stiprināšanai, kā arī ekonomiskajai augšupejai,’’ ir pārliecināta Ž.Jaunzeme-Grende.

Lai šo uzdevumu paveiktu, tiks veidotas četras darba grupas, kurās darbosies Latgales pilsētu un novadu pašvaldību, Latvijas publiskās pārvaldes institūciju, Latgales plānošanas reģiona, nevalstisko organizāciju un Kultūras ministrijas (KM) pārstāvji.

Juridiskajiem jautājumiem veltīto darba grupu, kurā tiks spriests par latgaliešu valodas šābrīža juridisko statusu un nepieciešamajām izmaiņām likumdošanā, vadīs Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Bordāns. Izglītības jautājumiem veltīto darba grupu vadīs filoloģijas profesore Lidija Leikuma, apspriežot latgaliešu valodas vietu izglītības saturā Latgalē un Latvijā.

Lokālajai identitātei veltīto darba grupu vadīs filoloģijas doktore Ilze Sperga, diskutējot par to, kā stiprināt latgaliešu identitāti dažādās vecuma un sociālajās grupās. Mediju jautājumiem veltīto darba grupu vadīs NEPLP loceklis Dainis Mjartāns, rodot atbildes uz aktuāliem jautājumiem, tostarp, kas jāsaprot ar latgalisku mediju telpu, cik daudz mediju telpā būtu jāizskan latgaliešu valodai.

Latgaliešu valodai un kultūrai veltītais forums ir Kultūras ministrijas šā gada janvārī izveidotās Latgales darba grupas iniciatīva. Tās vadītāja ir Nacionālās apvienības Saeimas deputāte un KM parlamentārā sekretāre Inese Laizāne.

Šī būs jau ceturtā kultūras ministres vizīte Latgalē, iepriekš ministre apmeklēja Balvus, Rēzekni un Daugavpili.

Pēc Vārkavas novada apmeklējuma ministre dosies uz Ogri, lai tiktos ar Ogres novada pašvaldību pārstāvjiem un kultūras darbiniekiem.

Svarīgākais