Arī medicīnas darbinieki prasa nekavējoties palielināt atalgojumu un pieļauj protestus

Latvijas ārstu biedrība (LAB), Latvijas Māsu asociācija un Latvijas veselības un sociālo darbinieku arodbiedrība (LVSADA) prasa nekavējoties palielināt darba samaksu medicīnas darbiniekiem, tā šodien prese konferencē uzsvēra visi organizāciju pārstāvji.

Preses konferencē no mediķu puses neizskanēja apņemšanās finansējuma palielinājuma iegūšanai rīkot protesta akcijas, tomēr Keris aģentūrai LETA šādu iespēju neizslēdza. Rīt mediķu arodbiedrība tikšoties ar veselības ministri Ingrīdu Circeni (V) un runāšot par atalgojuma jautājumiem, - ja nekādas vienošanās netiks panāktas, esot iespējami protesti.

"Tas, kas motivē cilvēku strādāt, ir darba samaksa. Mēs prasām, lai mūsu kolēģu darbs tiktu pienācīgi atalgots," sacīja LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris. Viņš norādīja, ka ir nekavējoties būtiski jāpalielina valsts finansējums veselības aprūpei, par prioritāti izvirzot personāla atalgojumu un pacientu līdzmaksājumu mazināšanu.

Mediķi norāda, ka būtu nepieciešami papildus aptuveni 35 miljoni latu, lai atgūtu 2008.gadā un 2009.gadā pazaudēto un atjaunotu algas.

Latvijas māsu asociācijas prezidente Jolanta Zālīte skaidroja, ka pašlaik medicīnas aprūpē iesaistītie darbinieki strauji noveco, bet jaunajiem mediķiem nav motivācijas iesaistīties Latvijas veselības aprūpes sistēmā, jo arvien pieaug darba apjoms, bet atalgojums nav adekvāts. Statistika liecina, ka šobrīd viena māsa aprūpē 30 pacientus, kamēr citās Eiropas valstīs viena māsa rūpējas par sešiem līdz 12 pacientiem.

Zālīte akcentēja, ka lielākā netaisnība ir nevienlīdzīga algu samaksa mediķiem, salīdzinot ar citām nozarēm. Medicīnas māsas, kuras pasniedz lekcijas koledžās, saņem 293 latus mēnesī, savukārt māsas, kuras strādā medicīnas iestādēs, saņem par 6% līdz 19% mazāk - 236 līdz 270 latus mēnesī. "Mediķu algas šobrīd ir netaisnīgi noteiktas attiecībā pret citām nozarēm, mēs vēlamies labot netaisnību," piebilda Zālīte.

Pēc statistikas datiem, 2010.gadā koledžu absolvēja 184 māsas, bet darbu Latvijā sāka 30, savukārt 2009.gadā no 259 tikko absolvējušām māsām darbu uzsāka 238.

"Skaitļi rāda, ka Latvija vienu gadu par veselības aprūpi nav likusies ne zinis. Darbs pie budžeta ir sākts, nav ko gaidīt," sacīja Keris.

Organizāciju pārstāvji iesaka nekavējoties atjaunot Cilvēkresursu attīstības programmu veselības aprūpē un piešķirt papildu līdzekļus veselības aprūpē.