Protesta akcijas laikā šodien vairāki viendzimuma pāri mēģinās reģistrēt laulību

Šogad Latvijā sāksies seksuālo minoritāšu protesta akcija - vairāki viendzimuma pāri mēģinās reģistrēt laulību, bet pēc atteikuma saņemšanas iesniegs prasību tiesā, šodien vēsta laikraksts "Diena".

"Pārsūdzēsim to visās instancēs Latvijā, pēc tam arī ārzemēs," informē seksuālo minoritāšu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes locekle Evita Goša. Šāda protesta forma aizgūta Francijā.

"Ja es mīlētu vīrieti, man būtu iespēja noslēgt ar viņu laulību. Bet, tā kā es mīlu sievieti, man nav nekādas iespējas reģistrēt savas attiecības un iegūt tiesisku aizsardzību. Viendzimuma pāriem ir jādomā par pilnvarām un testamentiem, ar kuriem, pretēji maldīgajiem priekšstatiem, ne tuvu visas problēmas nevar atrisināt," sacīja Goša.

Kā norāda "Mozaīka", viendzimumu pāru tiesiskā diskriminācija skaidri parādās, kad notiek drūmākais attiecību scenārijs - kāds no partneriem aiziet mūžībā. Ja šajās attiecībās radies bērns vai ir kopīgs īpašums, kas tiesiski piesaistīts mirušajai personai, otrs nekādā veidā nevarēs pierādīt piederību. Šāda diskriminācija izriet no Satversmē noteiktās laulības definīcijas: "savienība starp vīrieti un sievieti".

Goša skaidro, ka viņas un Līgas Kļaviņas ģimenē šogad pasaulē nācis bērns, kuru viņas dzīvesbiedre ieņēma mākslīgās apaugļošanas ceļā. Juridiski mamma skaitās tikai viena, tāpēc Goša bērnu nedrīkstētu pat vest pie ārsta, arī paternitātes atvaļinājums viņai liegts.

Pērn "Mozaīka" sagatavoja Reģistrēto partnerattiecību likumprojektu, kas paredz iespēju viendzimumu pāriem reģistrēt savas attiecības un tādejādi gūt noteiktu tiesisku aizsardzību, tiesības un pienākumus.

Tiesībsarga birojs likumprojekta tālāku virzību neatbalsta un piedāvā grozījumus esošajos tiesību aktos. Arī Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš iebilst pret pretīmnākšanu viendzumuma pāriem. "Es neredzu pamatu grozīt Satversmi, kas atbalsta ģimeni, kurā laulība ir starp vīrieti un sievieti," sacīja Bērziņš.

Svarīgākais