Pilnvērtīgai ģimenei plāno divas atvases

Edgars un Inese Silarāji lolo savu pirms diennakts dzimušo Alisi. © Līga Gabrāne, Ventas Balss

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas dzemdību nodaļai šis gads ir visai ražīgs. Līdz vakardienas pēcpusdienai Ventspilī piedzimuši 232 mazuļi Ventspilnieku Edgara un Ineses Silarāju ģimenē ienācis pirmais bērniņš. Viņi jau plāno, ka meitiņai noteikti vajadzēs arī brālīti. Bet tad gan pietikšot – ar divām atvasītēm tā jau ir pilnvērtīga ģimene.

Edgars un Inese kopā ir trīs gadus. Bērniņu gribējuši un par to domājuši, taču neplānoja. Viņš pieteicās tad, kad pats gribēja. Uz šo vasaru plānotās kāzas nācās rīkot agrāk, lai mazulis piedzimst laulībā. «Mēs abi esam ģimeniski cilvēki, vairs negribas skriet apkārt pa pasauli. Tā nu kļuva likumsakarīgi, ka gribas mājas un bērnu,» atklāj Edgars.

Pusgadu pēc apprecēšanās šonedēļ Silarāju ģimene tikusi pie lielas bagātības – 52 centimetrus garas un 3,7 kilogramus smagas, veselīgas meitiņas Alises. Atvase pasaulē nāca ģimenes dzemdībās. «Bijām daudz pozitīvu piemēru saklausījušies, nācām bez bailēm. Vīrs bija klāt no sākuma līdz beigām. Tas deva tādu drošības sajūtu. Zināju, ka viss būs labi. Un tā arī bija,» saka Inese.

Uz jautājumu: vai nav satraukums par ekonomisko situāciju un valsts atbalsta trūkumu, Edgars attrauc, ka uz valsts atbalstu nemaz necer un nepaļaujas. Pēc viņa domām, tikai pašiem ir jādomā un uz saviem spēkiem jāpaļaujas, kā bērnu uzturēt un izaudzināt. «Vienīgi nepareizi, ka tās jaunās māmiņas tik ātri dzen atpakaļ uz darbu,» saka Edgars, norādot, ka māmiņu algas maksā tikai gadu. Taču viņu ģimenē tā nebūs, Inese ar bērniņu mājās sēdēšot ilgāk par gadu. Tētis apgādās.

Arī doties laimes meklējumos uz ārzemēm ģimene pat nemaz nedomā. Jo tepat Ventspilī bērna audzināšanai apstākļi ir ideāli.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas dzemdību nodaļai šis gads ir visai ražīgs. Līdz vakardienas pēcpusdienai Ventspilī piedzimuši 232 mazuļi. Tas ir par 45 jaundzimušajiem vairāk nekā pērn piecos mēnešos. Ventspils dzemdību nodaļas komfortablos apstākļus ir novērtējuši ne tikai ventspilnieki. Topošās māmiņas brauc arī no Talsiem, Kuldīgas, Rīgas un citām pilsētām un novadiem.

Latvijā

Nupat piedzīvotie rekordlielie plūdi Polijā, Austrijā un citās valstīs pavēra neticamas postījumu ainas. Pēdējā laikā pieredzētais dabas stihiju biežums Eiropā, tostarp Latvijā, mudina cilvēkus vairāk domāt par to, kā finansiāli nodrošināties pret neparedzētiem zaudējumiem. Ja pirms 10 gadiem reti kurš iedzīvotājs Latvijā satraucās par vētras radītiem bojājumiem savam īpašumam, tad tagad katrs trešais norāda, ka bažījas par iespējamiem postījumiem, ko var nodarīt dažādas dabas stihijas.

Svarīgākais