TV3 apsver raidīt par maksu

© Raitis Plauks, f64

"Situācijā, kad visā mediju nozarē dramatiski krītas reklāmas ieņēmumi, ikviens tirgus dalībnieks rūpīgāk un arī ilgāk pārskata un maina turpmākā biznesa modeļa darbību, lai spētu nodrošināt skatītājam kvalitatīvu programmu ne tikai šogad, bet arī turpmāk," Neatkarīgajai saka TV3 Latvia sabiedrisko attiecību speciāliste Marta Zandersone.

Otra lielākā valstī raidošā telekompānija meklē veidus, kā palielināt ieņēmumus, jo pamatīgais reklāmas tirgus samazinājums skar arī televīzijas. TV3 pagaidām neatzīst, ka ieviesīs abonentmaksu vai būs maksas kanāls, taču mēnešiem ilgā vilcināšanās ar Lattelecom līgumu par TV3 retanslēšanu liecina, ka viens no iemesliem saistīts ar neskaidro jautājumu par ieņēmumiem. Kopš 22. jūlija nesaskaņu dēļ par norēķināšanos 40 000 Lattelecom interaktīvās televīzijas abonentu jau nav iespēja redzēt TV3.

"TV3 Latvia veic biznesa pārrunas ar Lattlecom, tomēr līgums starp TV3 un Lattelecom nav saskaņots. Sadarbība skatītāju interesēs ir abu pušu atbildība. Lai gan daļa sākotnējo domstarpību ir novērstas, esošā situācija liek TV3 Latvia rūpīgi izvērtēt sadarbības modeļus ļoti vāja reklāmas tirgus kontekstā," precizē M. Zandersone.

To, ka televīzijām ir finanšu problēmas un tās meklē veidus, lai samazinātu izmaksas, apliecina arī šonedēļ aktualizētais jautājums par atteikšanos no analogās apraides. Tā televīzijām rada milzīgus ikmēnešu izdevumus.

Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta norāda, ka TV3 un arī LNT sāktās diskusijas būtība nav saistīta ar LVRTC analogās apraides izmaksām, bet gan ar šo raidorganizāciju problēmām skaidri definēt, vai turpmāk to piedāvātie kanāli būs pieejami bez maksas vai tikai kā maksas kanāli.

LVRTC valde vakar nolēma izteikt brīdinājumu divām privātajām raidorganizācijām – LNT un TV5, kuras jau ilgstoši nav veikušas maksājumus par saņemtajiem pakalpojumiem, iekrājot apjomīgus parādus.

Saskaņā ar valdes pieņemto lēmumu abām raidorganizācijām tiek dots noteikts laiks parādu nomaksai. Ja parāds netiks nomaksāts, LVRTC brīdinājumā noteiktajā termiņā būs spiests šīm raidorganizācijām atslēgt analogās apraides raidītājus, vienlaikus piesakot maksātnespēju.

"Lēmums ir kā kompromisa variants, jo abas kompānijas jau vairākus gadus, arī tā sauktajos labajos laikos, nav veikušas maksājumus par sniegto pakalpojumu izmantošanu, maksājumi bijuši neregulāri, nesedzot jau iekrāto parādu summu. Pret saviem klientiem vienmēr izturamies ar sapratni. Diemžēl šajā gadījumā ne daudzkārtējas sarunas, ne izteiktie brīdinājumi nav devuši gaidīto rezultātu. LVRTC attiecībā uz visām raidorganizācijām piemēro vienādus noteikumus, tāpēc nevaram atsevišķiem klientiem piemērot atšķirīgus nosacījumus," uzsver LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Jau ziņots, ka no nākamā gada sākuma Latvijā paralēli analogajai apraidei sāks virszemes ciparu formāta apraidi. Atbilstoši Eiropas Savienības regulām no analogās apraides jāatsakās līdz 2012. gadam.