Paralimpieši tiek pie varena mecenāta

Atbalstot Latvijas sportojošos cilvēkus ar invaliditāti, banka Citadele aizsāk plašu paralimpiskās kustības atbalsta programmu Tu esi. Tu vari, kuras ietvaros paralimpiešiem pati ziedojusi vairāk nekā 30 000 latu, un savās reklāmās televīzijā un citos masu medijos ne tikai aicinās cilvēkus būt savā ikdienā pozitīvākus, bet arī atbalstīt sportistus ar ziedojumiem gan naudā, gan graudā.

Paralimpiskajai komitejai šajā gadā valsts sportojošajiem cilvēkiem ar invaliditāti atvēlējusi 205 000 latu, stāsta Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte. Taču tik liela šī summa ir tikai dēļ šogad notiekošajām paralimpiskajām spēlēm Londonā. Iepriekšējos gados sportojošajiem cilvēkiem ar invaliditāti valsts atvēlējusi vidēji 35 000 latu, bet pat treknajos gados komiteja saņēmusi ne vairāk par 250 000 latu lielu valsts atbalstu.

Komitejas vadītāja atzina, ka ar šiem 205 000 latu knapi pietiek, lai nodrošinātu mūsu sportistu dalību paralimpiskajās spēlēs, jo nākoties ekonomēt pilnīgi uz visu. Pati D. Dadzīte taupīšanu gan dēvē par prioritāšu izvērtēšanu, jo katrs lats ir no svara. Piemēram, viena sportista piedalīšanās Eiropas čempionātā vieglatlētikā cilvēkiem ar invaliditāti izmaksājot 1750 latu.

Šogad paralimpiskajās spēlēs no Latvijas tiesīgi piedalīties astoņi sportisti. Pagaidām skaidri zināmi tikai divi vārdi – divu pasaules rekordu ieguvējs diska mešanā Aigars Apinis un peldētājs Jānis Plotnieks. Paralimpiskās kustības grūtības ar finansējumu uzskatāmi ilustrē fakts, ka A. Apinis 2010. gada nogalē bija gatavs izsolē pārdot savu pirmo paralimpiskajās spēlēs gūto zelta medaļu, lai šādi finansētu Latvijas paralimpiešu piedalīšanos 2011. gada pasaules čempionātā vieglatlētikā.

Latvijā paralimpiskā kustība aizsākās 1984. gadā, bet paralimpiskās spēles šogad noritēs jau 14. reizi – Latvijas sportistiem šīs būs sestās spēles.

Labklājības ministrija ir saskaitījusi, ka Latvijā ir gandrīz 150 000 cilvēku ar invaliditāti jeb 7,5% no Latvijas iedzīvotājiem, no tiem 10% nodarbojas ar sportu, kas visā pasaulē atzīts par veiksmīgu sociālās rehabilitācijas līdzekli cilvēkiem ar invaliditāti. Eiropā ar sportu vidēji nodarbojas 15% invalīdu.

Kampaņas ietvaros Citadele reklamēs savus produktus, rādot apņēmīgos un dzīvesspara pilnos paralimpiešus, atgādinot cilvēkiem, ka viss šajā dzīvē ir iespējams, tikai dažiem, lai sasniegtu iecerēto, vajag ieguldīt vairāk pūļu un enerģijas.