Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas slēpotājkalni pievilcīgākie Baltijā

© Mārtiņš Zilgalvis, f64

Šajā nedēļas nogalē Žagarkalna un Lido kalna trases mazliet palutinās pēc sniega priekiem izslāpušos. Necerēti agri sākusies sezona diemžēl turpināsies tikai pāris dienas, jo jau nākamās nedēļas sākumā gaidāms siltāks laiks un lietus, saražotais sniegs kusīs un trases atkal būs jāslēdz.

Slēpošanas trašu saimnieki spriež, ka īstā slēpošanas un snovborda sezona varētu sākties novembra beigās, kad laiks kļūs aukstāks.

Šajā nedēļas nogalē uzsākt sezonu plānojusi arī Reiņa trase, taču sala laikā nav izdevies saražot pietiekami daudz sniega. Aukstāka laika iestāšanos, lai sāktu pūst mākslīgo sniegu, gaida arī slēpošanas centrs Baiļi Valmierā, Riekstukalns Baldonē, kā arī Sauleskalns Krāslavā un citi.

Šogad kalnu saimniekiem lielākās bažas sagādā iespējamais apmeklētāju trūkums. "Mēs rēķināmies, ka apmeklētāju skaita kritums varētu sasniegt 30%. Līdzīgu kritumu uzrādīja arī vasaras bizness, un tam mēs esam gatavi. Ja noslīdēs vēl zemāk, nāksies runāt ar bankām," atzīst Žagarkalna tehniskais direktors Māris Zvīnis. Vienlaikus pēdējos gados arvien aug interese no Lietuvas un Igaunijas slēpotājiem, kuru skaits uz Latvijas trasēm palielinās. Tā kā krīze šīs kaimiņvalstis pagaidām skārusi mazāk sāpīgi, Žagarkalna saimnieki cer, ka slēpotāju un snovbordistu skaits no kaimiņvalstīm šogad palielināsies.

Tomēr ziemai trašu saimnieki gatavojas bez lieka pesimisma – intensīvi tiek domāts, kā padarīt kalnus pieejamākus, lai cilvēki varētu un vēlētos atļauties tur pavadīt savu brīvo laiku. Šogad Latvijas trasēs gaidāms jūtams cenu kritums par pacēlāju izmantošanu, tiek veidoti izdevīgi piedāvājumi ģimenēm un domāts par izsalkušajiem ziemas baudītājiem. M. Zvīnis atklāj, ka šogad ne tikai par aptuveni 10% samazinātas cenas, bet veido arī pieejamus pusdienu piedāvājumus kafejnīcā. Iespējams, tiem, kas taupības nolūkos uz kalnu dodas ar sviestmaizēm kabatā, šoziem tiks izveidota mājīga telpa, kurā iestiprināties.

Kalniem, kas atrodas Latvijas reģionos, klājas grūtāk, jo apmeklētāji biežāk izvēlas trases tuvāk dzīvesvietai, tāpēc attālākās slēpošanas trases mēģina klientus pievilināt ar zemākām cenām. Piemēram, Lido kalns šogad darba dienās pieejams par trim latiem, bet nedēļas nogalēs – par pieciem latiem visas dienas garumā.