Jaunas PV valdes izvēles kritēriji - spēja izturēt politisko un publisko spiedienu

Jaunas AS "Pasažieru vilciens" (PV) valdes izvēles kritēriji bija tās spēja izturēt politisko un publisko spiedienu, šodien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja satiksmes ministrs Aivis Ronis.

Ministrs arī norādīja, ka viņam izdevies atbildēt uz koalīcijas partneru jautājumiem un pārliecināt viņus par veidu, kā jaunā valde tika izvēlēta.

Ronis skaidroja, ka patlaban plašsaziņas līdzekļos saistībā ar jauno vilcienu iepirkuma līgumu ir ažiotāža, tāpēc jaunai valdei jābūt spējīgai stresa apstākļos strādāt ļoti ātri un kvalitatīvi.

Ministrs arī skaidroja, ka katram no jaunajiem valdes locekļiem ir savs uzdevums valdē. Bijušajam tieslietu ministram Aigaram Štokenbergam (V) šīs iepirkuma process bija zināms, tāpēc viņš varēs ļoti ātri iesaistīties valdes darbā.

Silvija Dreimane iepriekš strādājusi VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz), un viņai esot autoritāte dzelzceļa darbinieku un PV darbinieku vidū. Tāpat arī PV attiecības ar LDz ir tas, kā var mazināt PV izdevumus, norādīja Ronis. Viņš uzsvēra, ka "jāmeklē radošie risinājumi, lai nodokļu maksātāju nauda netiktu tērēta PV uzturēšanai".

Savukārt Anrijs Brencāns strādājis AS "VRC Zasulauks" vadībā, bet patlaban pieaug izmaksas esošā ritoša sastāva uzturēšanai, kā arī "naudas plūsma ir ne visai saprotama". Tātad Brencāna uzdevums šajā valdē ir tikt skaidrībā un rast priekšlikumus situācijas uzlabošanai "VRC Zasulauks", teica Ronis.

Ministrs arī akcentēja, ka bijušo PV valdes priekšsēdētāju Nilu Freivaldu bija nepieciešams nomainīt, jo viņš ar Spānijas kompāniju "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles" (CAF) "nespēs neko vairāk sarunāt un neko mainīt". Savukārt patlaban šī valdība norāvusi "politisko stopkrānu", lai no šī iepirkuma neiestātos neparedzētas sekas valstij.

Ronis arī vairākkārt uzsvēra, ka patlaban riski ir minimāli un vēl "ir iespējas iepirkumu saglābt".

Kā ziņots, 21.maijā pilnībā tika nomainīta PV valde, par kuru iepriekš kritiski izteikušies vairāku politisko spēku pārstāvji. Jaunajā valdē tika iecelti Brencāns, Dreimane un Štokenbergs. Tieši Štokenberga negaidītā nonākšana uzņēmuma vadībā ir izraisījusi koalīcijas partneru nesapratni, jo viņa kandidatūra nav pārrunāta ar kolēģiem, turklāt viņš ir pēdējās Saeimas vēlēšanās caurkritis "Vienotības" politiķis.

Jau ziņots, ka pēc piektdien notikušajām sarunām EK nolemts piedāvāt Spānijas uzņēmumam CAF grozīt jauno vilcienu iepirkuma līgumu, lai varētu saņemt Eiropas Savienības finansējumu.

EK iepriekš brīdinājusi Latviju, ka, turpinot īstenot PV un Spānijas uzņēmuma CAF parakstīto jauno pasažieru vilcienu piegādes līgumu, tai var pašai nākties maksāt 100 miljonus latu, kuri iepirkumā paredzēti kā ES Kohēzijas fonda līdzfinansējums.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.