Brīvdienās Jūras spēki iesaistījušies divu kuģu glābšanas operācijās

Pagājušās nedēļas brīvdienās Jūras spēku flotiles (JSF) Krasta apsardzes dienests (KAD) iesaistījās divu kuģu glābšanas operācijās, informē sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Ulbina.

KAD Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs (MRCC Riga) saņēma informāciju, ka uz sēkļa jūrā pie Miķeļbākas uzskrējis ar Krievijas karogu kuģojošs sauskravas kuģis "Kirsten".

Pēc atkārtotiem mēģinājumiem nodibināt sakarus ar kuģi, noskaidrots, ka "Kirsten" pašu spēkiem ticis nost no sēkļa.

JSF Krasta apsardzes dienesta speciālistiem sadarbībā ar Jūras transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroja (TNGIIB), Latvijas Jūras administrācijas (LJA), Valsts Robežsardzes un Valsts policijas darbiniekiem veicot detalizētu kuģa pārbaudi, konstatēts, ka nav procedūrām atbilstoši veikti sardzes pienākumi un ir aizdomas par kuģa komandas atrašanos alkohola reibumā. Lai noskaidrotu patiesos negadījuma cēloņus, TNGIIB, sadarbojoties ar LJA veiks izmeklēšanu.

Lai izslēgtu iespēju, ka jūrā var rasties naftas produktu piesārņojums, kuģa apsekošanā tika iesaistīts JSF kuģis "Skrunda". Apskates laikā kuģa korpusa bojājumi netika konstatēti.

Savukārt naktī uz svētdienu MRCC Riga saņēma informāciju, ka uz sēkļa pie Liepājas ostas Dienvidu vārtiem uzskrējusi jahta "Afrodīte", kas kuģojusi ar Lietuvas karogu. Uz jahtas atradusies trīs cilvēku apkalpe.

Lai veiktu glābšanas operāciju, MRCC Riga uz notikuma vietu norīkoja Liepājā dežūrējošo JSF kuģi "Saule", ar kura palīdzību jahta tika veiksmīgi novilkta no sēkļa un varēja turpināt ceļu.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.