Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Limbažu muzejs vēlas izveidot ekspozīciju par Latvijas valsts himnas autoru Baumaņu Kārli

Lai vietējos iedzīvotājus un pilsētas viesus informētu par Latvijas valsts himnas "Dievs, svētī Latviju!" autora Baumaņu Kārļa (1835-1905) dzīvi un darbu, Limbažu muzejs par viņu vēlas izveidot ekspozīciju, aģentūra LETA noskaidroja muzejā.

Muzejs 2008.gadā ir sācis darbu pie ekspozīcijas "Baumaņu Kārlis un viņa laiks" koncepcijas izstrādes. Šāda ekspozīcija paredzēta muzeja attīstības stratēģijā un savulaik iecerēta tādēļ, ka pilsētas centrā atklāts Baumaņu Kārļa piemineklis, bet muzejs vēlējies tūristiem un arī vietējiem sniegt papildu informāciju par himnas autoru, jo viens pats piemineklis ārvalstu tūristiem neko daudz neizsaka, stāsta muzeja direktors Jānis Ulmis.

Līdz šim veikti dažādi sagatavošanās darbi - izstrādāta ekspozīcijas koncepcija, iegādāti laikam atbilstoši priekšmeti un veikta informācijas apkopošana. Lai sāktu pastāvīgās ekspozīcijas iekārtošanu Limbažu muzeja zālē, vajadzīga gadsimtu mijai atbilstoša interjera izveide.

Ekspozīcijai par Baumaņu Kārli Limbažu muzejs nolēmis atvēlēt vienu no trijām mainīgo ekspozīciju zālēm, kas turpmāk kalpos pastāvīgai ekspozīcijai. Iecerētā ekspozīcija būtu noderīga gan skolas bērniem, gan pieaugušajiem.

Ekspozīcijas telpu paredzēts izveidot atbilstoši Baumaņu Kārļa laika noskaņai. Izstādes interjers ļaus iejusties 19. un 20.gadsimta mijā, dodot iespēju labāk izprast laiku, kad dzīvoja Baumaņu Kārlis. Ekspozīcijas telpa būs izmantojama muzeja izglītojošām nodarbībām, pasākumiem, kuros būs iespēja uzzināt gan par Latvijas valsts himnu, gan par tās autoru.

Kā pastāstīja Ulmis, mūsdienās muzejam, lai kvalitatīvi iekārtotu pastāvīgo ekspozīciju, ir nepieciešami apmēram 20 000 latu. Lai arī darbi pie ekspozīcijas sākti jau 2008.gadā, joprojām nav zināms, kad ekspozīcija apmeklētājiem būs pieejama muzeja ierobežoto finanšu līdzekļu dēļ.

Lai ieceri par ekspozīciju varētu realizēt līdz galam, būtu nepieciešami vēl apmēram 10 000 latu. Lai kaut daļu no nepieciešamajiem līdzekļiem iegūtu, muzejs iesaistījies projektā "labiedarbi.lv", kur aicina balsot par muzeja projektu - ekspozīcijas izveidi "Baumaņu Kārlis un viņa laiks".

Latvijas valsts himnas "Dievs, svētī Latviju!" autora Baumaņu Kārļa mūža devums ir vērtējams kā līdzdalība latviešu tautas nacionālās pašapziņas vairošanā, aktīva rosīšanās tā laika sabiedriskajā un kultūras dzīvē, līdzdarbība jaunlatviešu kustībā, pirmo Dziesmu svētku organizēšanā un pirmo latviešu oriģināldziesmu sacerēšanā.

Latvijas himnas autors 1835.gada 11.maijā dzimis Limbažu apkārtnē un apglabāts Limbažu kapsētā.