Pētījums: Policisti tiek uztverti kā "upuri", tāpēc tiem neuzticas

Iedzīvotāji daudzos gadījumos policistus uztver kā "upurus", tādēļ nespēj tiem uzticēties, konstatēts pētījumā "Rīgas iedzīvotāju drošumspēja un tās paaugstināšanas iniciatīvas".

Kā norādīja pētījuma vadītāja Brigita Zepa, ekonomiskā lejupslīde nevairo iedzīvotāju uzticību policistiem.

"Policistiem tiek samazinātas algas, tādēļ cilvēkiem ir kauns apgrūtināt ar saviem mazsvarīgajiem gadījumiem noslogotos policistus," sacīja Zepa. "Tāpēc policisti nespēj cilvēkos izraisīt drošības sajūtu un uzticēšanos".

Pētījumā konstatēts, ka 50% cilvēku policista klātbūtne paaugstina drošības sajūtu, 46% cilvēku policistu klātbūtne šo sajūtu nemaina, bet 4% aptaujāto norādījuši, ka policistu klātbūtnē jūtas vēl nedrošāk.

Tāpat pētījuma autori secinājuši, ka cilvēki neatšķir pašvaldības policijas un valsts policijas funkcijas - par policiju esot vienots viedoklis.

Pētījumā tika aptaujāti 400 rīdzinieki vecumā no 18 līdz 74 gadiem, kā arī intervētas vairākas nevalstiskās organizācijas.

Aptaujātie rīdzinieki atzinuši, ka Rīgā visnedrošākā esot Latgales priekšpilsēta un Ziemeļu rajons, bet uz ielas visvairāk bail esot no narkomāniem un jauniešu bandām.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā, pētījumu "Rīgas iedzīvotāju drošumspēja un tās paaugstināšanas iniciatīvas" sadarbībā ar Rīgas Pašvaldības policiju un Sabiedriskās kārtības uzturēšanas fondu veicis nodibinājums "Baltic Institute of Social Sciences".

Pētījums atklāj, kādas individuālas rīcības stratēģijas patlaban lieto iedzīvotāji, kā policijas darbinieki var veicināt dažādu stratēģiju veidošanos un kā norit Pašvaldības policijas un iedzīvotāju sadarbība, lai veicinātu drošību Rīgas pilsētā.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.