Alnis Mežaparkā varētu uzkavēties ilgāku laiku

Alnis, kas vakar manīts Mežaparkā, parka teritorijā varētu uzkavēties ilgāku laiku, tāpat kā stirnas, lapsas un citi meža dzīvnieki, kas tajā dzīvo, aģentūrai LETA skaidroja pašvaldības SIA "Rīgas meži" pārstāve Elga Zēģele.

Mežaparka teritorija ir 400 hektārus plaša, un alnim tajā atradīsies gana daudz vietas dzīvošanai. Zēģele norādīja, ka tas nav zooloģiskais dārzs, tāpēc alnis speciāli netiek pieskatīts vai traucēts, un tas arī pats speciāli nemeklē iespēju tikties ar cilvēkiem. Dzīvnieka atrašanās vieta ir pilnībā viņa paša ziņā. "Lai dzīvo tāpat kā stirnas un lapsas," piebilda Zēģele.

Kā ziņots, Mežaparkā darbinieki un apmeklētāji ceturtdien parka teritorijā pamanījuši klaiņojam alni. Visticamāk, dzīvnieks pārpeldējis Ķīšezeru.

Mežaparka apmeklētāji tiek aicināti rūpīgi pieskatīt savus suņus, jo tie var saost meža dzīvnieku un to apdraudēt. Atbilstoši kultūras un atpūtas parka "Mežaparks" noteikumiem suņus parka teritorijā drīkst vadāt tikai piesietus saitītē un ar uzpurni.

Zēģele uzsvēra, ka alnis ir miermīlīgs dzīvnieks, tomēr jāatceras, ka tas ir apmaldījies meža dzīvnieks, kas nepierastos apstākļos var rīkoties neprognozējami. "Rīgas meži" lūdz Mežaparka apmeklētājus būt uzmanīgiem un dzīvniekam bez vajadzības netuvoties.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas domē, spriežot pēc aculiecinieku apraksta, tas ir aļņu teļš. Aļņiem mazuļi dzimst maija beigās un jūnija sākumā un uzturas kopā ar māti līdz brīdim, kad tai piedzimst nākamie mazuļi. Visticamāk, ka šis aļņu teļš ir gadu vecs un nupat nošķīries no mātes.

Zēģele norādīja, ka šis nav pirmais gadījums, kad pilsētas teritorijā ieklīst meža dzīvnieki - šādas situācijas novērojamas gandrīz katru pavasari. Iepriekšējos gados kāds alnis skraidījis pa Āgenskalna ielām, citreiz kāds dzīvnieks manīts Biķernieku apkaimē. "Rīgas mežu" pārstāve aicināja Mežaparka alni īpaši nebiedēt, lai tas neapjuktu un neieskrietu kādā apdzīvotā teritorijā, jo tad gan dzīvnieku nāktos notvert un iemidzināt, lai nogādātu atpakaļ mežā.

Alnis ir vislielākais dzīvnieks Latvijā. Tā augstums līdz skaustam ir divi metri, garumā var sasniegt trīs metrus un svērt 300 līdz 350 kilogramus. Alnis ir arī viens no pašiem vecākajiem Latvijas iemītniekiem, kas dzīvo te jau kopš ledus laikmeta beigām. Gadsimtiem ilgi tas bijis mūsu vienīgais briedis un par alni iesaukts tikai pirms gadiem simts. Lietuvieši un reizēm arī latgalieši vēl tagad alni sauc par briedi. Rīgas pašvaldībai piederošajos mežos, kas atrodas ne tikai Rīgas teritorijā, bet arī citviet Latvijā, mīt ap simt aļņu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.