Grīvas cietuma ieslodzītie netīru trauku dēļ pasludina beztermiņa badastreiku

Ieslodzīto organizācijas "Gara spēks" rīcībā ir nonācis 15 ieslodzīto lūgums Daugavpils cietuma administrācijai, Ieslodzījuma vietu pārvaldei un Tieslietu ministrijai atļaut ņemt līdzi soda izolatorā savus traukus. Par cietuma režīma pārkāpumu sodīšanas gadījumā notiesātie tiek ievietoti kameras tipa telpā, kur viņiem uz ēdināšanas reizes laiku tiek piešķirti cietuma trauki, krūze un karote, kuri slikti nomazgāti un rada iespēju inficēties. Badastreiks pasludināts Daugavgrīvas cietuma Daugavpils nodaļā jeb "Baltajā gulbī’.

"Traiki tiek slikti mazgāti," skaidro organizācijas "Gara spēks" priekšsēdētājs Ivans Parfenovičs. "Sakarā ar to, ka nedz cietums, nedz Ieslodzījuma vietu pārvalde, nedz Tieslietu ministrija nenāca pretī ieslodzīto lūgumam, bet slikti nomazgāti trauki rada paaugstinātu iespēju inficēties ar vēdera un zarnu trakta slimībām un A un E hepatītu, notiesātie soda izciešanas laikā izolatorā atteicas no uztura, pasludinot badastreiku."

Izolatorā var ievietot līdz 15 dienām, bet bieži vien sods aprobežojas ar mazāku laiku līdz 3-5 dienām. Bez 15 parakstījušos notiesāto zem lūguma cietumam, pārvaldei un ministrijai, pie badastreika pievienojas arī pārējie, nokļūstot izolatorā.

"Nekādu problēmu ar drošību ieslodzīto lūguma ievērošana neizraisītu," skaidro organizācijas "Gara spēks" priekšsēdētājs Ivans Parfenovičs. "Cietuma, pārvaldes un ministra Gaida Bērziņa rīcība ir vairāk nekā dīvaina un robežojas ar sadismu."

"Mūsu slimās sabiedrības problēma ir tā, ne kurš katrs ir pelnījis cieņu, kā tas ir Rietumu kultūrā, bet tikai labi situētas personas ar ietekmi, kas nav pareizi," skaidro psiholoģe Iolanta Cihanoviča.

Droši vien ar to būtu izskaidrojams fakts, ka sabiedrībā bieži vien prevalē uzskats: "Tā tiem kriminālistiem arī vajag."

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais