Ūdens līmeni Rīgas HES ūdenskrātuvē pazeminās augustā

Ūdens līmeni Rīgas hidroelektrostacijas (HES) ūdenskrātuvē paredzēts pazemināt augustā - divas nedēļas vēlāk nekā iepriekšējos gados, informēja AS "Latvenergo" komunikācijas projektu vadītāja Ilvija Līvmane.

Uzņēmuma speciālisti kopā ar darbuzņēmējiem ziemas periodā analizējuši un izvērtējuši nepieciešamo būvdarbu apjomu un tehnoloģijas, lai ņemtu vērā vietējo iedzīvotāju un interešu grupu paustās vēlmes. Tā rezultātā nolemts hidrotehnisko būvju atjaunošanas darbus pārcelt un sākt augustā.

Ūdens līmeņa pazemināšana, lai veiktu plānotos remontdarbus hidrobūvēm, tajā skaitā dzelzsbetona konstrukcijām un betona virsmām ūdens līmeņa mainīgajā zonā, Rīgas HES ūdenskrātuvē notiks laika periodā no 1.augusta līdz 16.septembrim.

Daugavas ūdenskrātuvju ietekmes zonas iedzīvotāju un uzņēmēju informēšanai "Latvenergo" mājaslapā ir izveidota speciāla sadaļa, kurā var uzzināt par ūdenslīmeņa izmaiņām Daugavas HES ūdenskrātuvēs un hidrotehniskajām būvēm vasarā veicamo atjaunošanas darbu norisi.

"Latvenergo" aicina iedzīvotājus un uzņēmējus ūdenslīmeņa pazemināšanas periodu izmantot savām vajadzībām, piemēram, krastu nostiprināšanai, piestātņu izbūvei u.c., kā arī pludmaļu zonu labiekārtošanai un sakopšanai.

Daugavas HES ūdenskrātuvēs līmenis regulāri tiek pazemināts gan apsekošanas, gan remonta darbos kopš HES uzcelšanas brīža.

Betonēto nogāžu galvenie atjaunošanas darbi ir bojātā betona atkalšana, stiegrojuma attīrīšana, pretkorozijas apstrāde, papildu stiegrojuma montāža, betonēšana, virsmu aizsargpārklājuma uzklāšana, temperatūras un deformācijas šuvju remonts un izveidošana.

Kā norāda energokompānija, hidrobūvju stiprināšanas tehnoloģija ir specifiska. Proti, periodā starp pavasara paliem un rudens lietavām ūdens līmenis Daugavā ir viszemākais un remontdarbus iespējams veikt viskvalitatīvāk. Lai arī ar mūsdienu tehnoloģijām iespējams betonēt ziemā, šādā gadījumā vairākus miljonus vērta projekta izmaksas ļoti būtiski palielinātos.

Vasaras mēnešos Daugavas ūdens līmenis ir viszemākais, un arī energosistēmā ir mazāks elektroenerģijas patēriņa pieprasījums, kas atļauj nedarbināt HES un nepieciešamo elektroenerģiju nodrošināt no citiem avotiem. Turklāt martā, aprīlī, maijā un daļēji jūnijā ir zivju nārsts Daugavā, kad ūdens nostrāde nav pieļaujama.

"Latvenergo" arī norāda, ka jau vairākus gadus Rīgas HES ūdenskrātuves ūdenslīmeņa pazemināšanas laiku saskaņo ar reliģisku organizāciju un sabiedrisku interešu grupu vajadzībām. Piemēram, ik gadu, kad Rīgas HES ūdenskrātuvē tiek pazemināts ūdens līmenis, Ogres Sv.Meinarda un Ikšķiles Romas katoļu draudzes Ikšķilē Sv.Meinarda salā organizē svētku dievkalpojums, kā arī draudze šai laikā organizē salas krasta stiprināšanas darbus. Minētajā laikā ar pašvaldības atbalstu notiek Ikšķiles novada svētki, kuru sastāvdaļa ir arī "Latvijas dubļu spēles".

Svarīgākais