Noslēdz līgumu par Liepājas starptautiskās lidostas attīstību

Satiksmes ministrija un SIA „Aviasabiedrība „Liepāja”” š.g. 21.maijā noslēdza līgumu par Kohēzijas fonda (KF) projekta „Liepājas starptautiskās lidostas attīstība” īstenošanu.

Projekta kopējās attiecināmās izmaksas 2 816 703,53 LVL, tajā skaitā KF līdzfinansējums 2 394 198,00 LVL.

Saskaņā ar Liepājas pilsētas vīziju pilsētai kā starptautiskam loģistikas centram ir jābūt ērti sasniedzamai, ko vienlaicīgi ar vairākiem citiem transporta veidiem nodrošina arī aviosatiksme.

„Esmu gandarīts, ka gaisa satiksmes veicināšana ir prioritāra ne tikai Rīgai, kas jau tradicionāli ir Baltijas reģiona aviācijas centrālais krustpunkts, bet arī mazajām lidostām, kas rāda pakāpenisku, bet mērķtiecīgu attīstību,” norāda satiksmes ministrs Aivis Ronis.

Projekta mērķis ir veicināt Liepājas starptautiskās lidostas infrastruktūras attīstību, lai nodrošinātu ilgtspējīgu gaisa satiksmi un radītu priekšnoteikumus regulāru iekšzemes un starptautisko lidojumu uzsākšanai.

Projekta ietvaros ir plānots veikt kapitālieguldījumus Liepājas starptautiskās lidostas infrastruktūras uzlabošanai, lai nodrošinātu tās atbilstību Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas (ICAO) standartu un Eiropas Savienības regulu prasībām, kas ir pamats Liepājas lidostas lidlauka sertifikācijai regulāru pasažieru, pasta un kravas pārvadājumu veikšanai..

Reģionālo lidostu attīstība veicina teritoriju līdzsvarotu attīstību un varētu nodrošināt Kurzemes reģiona dienvidu daļai tādus sociāli ekonomiskos ieguvumus kā uzlabota iedzīvotāju dzīves kvalitāte, jaunu uzņēmumu izveide, tūrisma attīstība, darbaspēka ģeogrāfiskā mobilitāte, u.c.

Projekta ietvaros ieguvēji būs iekšzemes un starptautiskās gaisa satiksmes dalībnieki, kuri gūs ceļošanas laika ekonomiju, kā arī Kurzemes plānošanas reģiona dienvidu daļa, tai skaitā Liepājas pilsēta, netieši gūstot papildu budžeta ieņēmumus no tūristu skaita pieauguma un jaunu uzņēmumu izveidošanas.

Projekta ietvaros tiks veiktas šādas investīciju aktivitātes:

1. Skrejceļa seguma atjaunošana un lidjoslas nostiprināšana;

2. Manevrēšanas ceļa seguma atjaunošana un paplašināšana;

3. Perona un gaisa kuģu stāvvietu atjaunošana;

4. Lidlauka drenāžas sistēmas atjaunošana;

5 Lidlauka apgaismojuma sistēmas iegāde un uzstādīšana.

6. Lidostas žoga rekonstrukcija.

Projekta īstenošanas vieta ir Liepājas lidostas teritorija, kas atrodas Lidostas ielā 8, Grobiņas pagastā, Grobiņas novadā. Paredzams, ka projekta realizācija tiks pabeigta līdz 2013.gada beigām. Savukārt no 2014.gada plānots atjaunot regulāros gaisa pasažieru pārvadājumus.

Latvijā

Aizsardzības ministrijas AM parlamentārā sekretāra Arta Švinkas (P) dalība sestdien notikušajā Palestīnas civiliedzīvotāju upuru piemiņas pasākumā jāvērtē aizsardzības ministram Andrim Sprūdam (P), uzskata valdošās politiskās koalīcijas partneri no "Jaunās vienotības" (JV) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS).

Svarīgākais