Izveidos Nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmu

Otrdien, 22.maijā Ministru kabinets (MK) izdeva noteikumus „Nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmas noteikumi”, kas paredz izveidot efektīvu informācijas apstrādes sistēmu atbalsta sniegšanas nodrošināšanai nepilngadīgām personām, kuras ir nonākušas krīzes situācijās - izdarījušas dažādus likumpārkāpumus, klaiņo, dzīvo sociāli nelabvēlīgos un bīstamos apstākļos u.c.

Līdz šim nacionālajā līmenī nebija vienotas informācijas sistēmas datu apstrādei par nepilngadīgām personām, kuras ir nonākušas policijas, sociālā dienesta, izglītības un citu iestāžu redzeslokā saistībā ar dažāda veida riska faktoriem, kas būtiski apgrūtināja gan nepieciešamā atbalsta sniegšanu nepilngadīgām personām, gan iesaistīto iestāžu darbu.

Nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēma būtiski veicinās operatīvu informācijas apmaiņu un sadarbību starp tiesībaizsardzības, sociālajām, izglītības un citām iesaistītām iestādēm, kā arī agrīno nepilngadīgo personu noziedzības un viktimizācijas prevenciju.

Informācijas sistēma nodrošinās iesaistītajām institūcijām iespējas nekavējoties piekļūt nepieciešamajai informācijai, kā arī saņemt un nosūtīt atbildīgajām institūcijām paziņojumus par gadījumiem, kad nepilngadīgā persona ir nonākusi krīzes situācijā, kas savukārt veicinās savlaicīgas, pilnvērtīgas un koordinētas rīcības nodrošināšu krīzes situācijas novēršanai un atbalsta sniegšanai bērnam.

Informācijas sistēma būtiski veicinās arī iespējas atklāt vājos posmus bērnu tiesību aizsardzības jomā, kā rezultātā darbs ar bērnu vai viņa ģimeni tiks uzsākts savlaicīgāk, maksimāli efektīvi izmantojot iesaistīto iestāžu rīcībā esošos resursus.

Informācijas sistēmas izstrāde ir pabeigta, šobrīd notiek sagatavošanās darbi tās ieviešanai ekspluatācijā.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.