Lāčplēša dienā bruņotie spēki godinās latviešu karavīrus

11.novembrī Lāčplēša dienā, godinot latviešu karavīrus un svinot Latvijas armijas dibināšanas 90.gadadienu, Nacionālie bruņotie spēki (NBS) rīkos vairākus atceres pasākumus, kā arī aktīvi piedalīsies pašvaldību un izglītības iestāžu organizētājos svinīgajos pasākumos visos Latvijas novados.

Klātesot valsts, kā arī valsts aizsardzības nozares un bruņoto spēku augstākajām amatpersonām, 11.novembra - Lāčplēša dienas un Latvijas Armijas dibināšanas 90.gadadienas - pasākumi notiks arī Rīgā, informē NBS komandiera personīgā štāba Preses daļas virsnieks kapteinis Normunds Stafeckis.

Plkst.9 Rīgas garnizona vienību karavīri un zemessargi aizlūgs par kritušajiem latviešu karavīriem ekumēniskajā dievkalpojumā Doma baznīcā, bet plkst.11 noliks ziedus Rīgas Brāļu kapos.

Savukārt plkst.13 Brīvības pieminekļa laukumā notiks Rīgas garnizona vienību militārā parāde, kurā piedalīsies aptuveni 230 karavīri, zemessargi un robežsargi.

Pirms parādes, plkst.12:55, pie Brīvības pieminekļa notiks Lāčplēša dienai veltītā svinīgā godasardzes maiņa, savukārt plkst.14 tā notiks pie Rīgas pils, kas ir valsts bruņotā spēka augstākā vadoņa - Valsts prezidenta - rezidence.

Plkst.14:40 Esplanādē pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa notiks kritušo karavīru piemiņas godināšanas pasākums, turpinot aizpērn uzsākto tradīciju bruņotajos spēkos - mūsdienās kritušo karavīru godināšanu. Piedalīties pasākumā ir aicināti starptautiskajā operācijā Irākā un Afganistānā kritušo NBS karavīru tuvinieki.

Plkst.15:30 atceres pasākums notiks Rīgā, Sudrabkalniņā, kur ziedus noliks pie 1919.gadā kritušo Rīgas aizstāvju pieminekļa.

Interesentiem šajā dienā no plkst.12 līdz plkst.15 tiks piedāvāta Jūras spēku kuģu apskate Rīgā, Daugavgrīvā, kā arī iespēja noskatīties videofilmu "Latvijas Kara flotei - 90". Savukārt 11.novembra krastmalā no plkst. 19 līdz plkst.21 tiks izvietota informatīvi izglītojoša telts, kas veltīta Lāčplēša dienai un Latvijas armijas 90.gadadienai. Teltī demonstrēs fotoattēlus par I Pasaules kara un Brīvības cīņu tematiku, kā arī Latvijas armiju laikā no 1920. līdz 1940.gadam un mūsdienu bruņotajiem spēkiem. Teltī būs pieejama arī faktu lapa "11.novembris - Lāčplēša diena", īpašas armijas 90.gadadienas pastkartes un uzlīmes. Latvijas armijas formas tērpus un strēlnieku ieročus apmeklētājiem demonstrēs jaunsargi.

Bruņotie spēki aicina Latvijas iedzīvotājus Lāčplēša dienā nolikt svecītes pie Brīvības cīņām veltītajiem pieminekļiem un piemiņas plāksnēm, ar kuru atrašanās vietu ikviens var iepazīties Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras un Latvijas Kara muzeja izveidotajā Brīvības cīņu piemiņas vietu interaktīvajā kartē.

Latvijas armija izveidota 1919.gada 10.jūlijā, apvienojot Atsevišķo brigādi ar Ziemeļlatvijas brigādi un par tās komandieri ieceļot ģenerāli Dāvi Sīmansonu.

Svinot Latvijas armijas izveidošanas 90.gadadienu, visos Latvijas novados notiek dažādi pasākumi - militārās parādes, NBS orķestru koncerti, piemiņas ceremonijas, karavīru, zemessargu un jaunsargu sporta sacensības, pārgājieni un talkas, kā arī politikas un vēstures ekspertu diskusijas un konferences.

Latvijā

Inovāciju, radošuma un sadarbības pasākums “Baltic AI Hack, Gen AI Hackathon” Rīgas Tehniskajā universitātē notika no 4. līdz 6. oktobrim un pulcēja studentus no visām Baltijas valstīm. Studentu uzdevums bija risināt reālās dzīves problēmas, izmantojot mākslīgā intelekta spēku. Viņi izstrādāja novatoriskus risinājumus tādās jomās kā dizains, mārketings un uzņēmējdarbība.