Latvija aizgūs Mičigānas pieredzi simulatoru izmantošanā karavīru apmācībā

Latvija aizgūs Mičigānas pieredzi simulatoru izmantošanā karavīru apmācībā, par to vakar, 18.maijā, vienojās aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris, ģenerālmajors Raimonds Graube, apmeklējot Mičiganas Greilingas poligonu un tiekoties ar ģenerālmajoru Gregoriju Vadnaisu.

Kā aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijā, Mičiganas gvardē simulatoru apmācībā tiekot attīstīta taktiskā plānošana un savstarpējā sadarbība kaujas situācijās.

Vadnais norādījis, ka tas ir ļoti lēts, bet efektīvs apmācību veids, kas karavīriem palīdz sagatavoties uzdevumu pildīšanai. Pabriks savukārt pateicās ASV Nacionālajai gvardei par atbalstu NBS un Zemessardzes attīstībā un gatavību iesaistīties jaunos projektos.

Puses pārrunāja sadarbības tālāku attīstību, tai skaitā kopīgi sākto projektu Libērijā, kur pašlaik atrodas divi NBS instruktori. Plānots, ka ASV vadītās padomnieku grupas atbalsts instruktoru apmācības sistēmas pilnveidošanā ilgs trīs gadus, Mičiganas un Latvijas instruktori uz Libēriju dosies divas reizes gadā, savukārt vēl divas reizes gadā tiksies Mičiganā, informēja ministrijā.

Vadnais augstu novērtējis Latvijas gaisa atbalsta kontrolieru profesionalitāti. "Latvija ir viena no dažām valstīm pasaulē, kurai ir tik zinoši un atbilstoši sertificēti speciālisti šajā jomā, un Latvijas īstenotā apmācības programma var būt piemērs citām valstīm," uzsvēra amatpersona.

Pabriks pateicās par sadarbību gaisa atbalsta kontrolieru apmācības programmas īstenošanā, jo Latvijas karavīru zināšanas pašlaik tiek veiksmīgi izmantotas arī starptautiskajā operācijā Afganistānā.

Latvijas un Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbība gaisa atbalsta kontrolieru apmācībā tika sākta 2007.gadā.

Mičiganas Greilingas poligonā Pabriks un ģenerālmajors Graube tika iepazīstināti arī ar atmīnētāju darbu un mīnu meklēšanu reālā vidē. Amatpersonas apmeklēja arī Lensingas "Purpura sirds" asociācijas sanāksmi. "Purpura sirds" apbalvojums tiek piešķirts kaujās ievainotajiem vai nogalinātajiem ASV karavīriem. Līdzīgs apbalvojums kopš šī gada tiek piešķirts arī Latvijas karavīriem.

Latvijas sadarbība ar Mičiganas Nacionālo gvardi notiek jau kopš 1993.gada. Galvenās sadarbības jomas ir kaujas inženieru apmācība, artilērijas speciālistu apmācība, vingrinājumi starptautisko operāciju uzdevumu veikšanai, apmācība apgādes un nodrošinājuma jautājumos, apmācība kiberaizsardzības jautājumos.

Kā ziņots, aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube no 17.maija līdz 24.maijam atradīsies darba vizītē ASV.

Šodien, 19.maijā aizsardzības nozares vadība noliks ziedus pie ģenerāļa Jāņa Kureļa piemiņas plāksnes Čikāgā.

No 20.maija līdz 21.maijam Pabriks un Graube piedalīsies NATO Čikāgas samitā, lai pārrunātu iesaisti Afganistānā pēc 2014.gada, partnerattiecību stiprināšanu un viedās aizsardzības iniciatīvu, kuras ietvaros tiks lemts arī par patrulēšanu NATO gaisa telpā virs Baltijas valstīm.