Rīgas Ūdensapgādes muzejs gaida Muzeju naktī

Otro reizi Muzeju naktī plašam apmeklētāju lokam durvis vērs Rīgas Ūdensapgādes muzejs. Tas ir izveidots SIA Rīgas ūdens aizsargājamā teritorijā, tāpēc ikdienā apmeklētājiem pieejams vienīgi pēc iepriekšēja pieteikuma.

Muzeja apmeklētājiem rītvakar būs reta izdevība izpētīt Rīgas Ūdensapgādes muzeja vēsturiskos eksponātus. Ņemot vērā pagājušā gada Muzeju nakts kuplo apmeklētāju skaitu, prognozējams, ka arī šogad interesentu netrūks.

Muzeju nakts ietvaros Rīgas Ūdensapgādes muzejs būs atvērts no pulksten 18 līdz pat vieniem naktī. Ik stundu apmeklētājiem būs iespējams iepazīties ar galvaspilsētas ūdensapgādes vēsturi gida pavadībā, apskatīt vairāk nekā 100 muzeja eksponātu. Unikālākie no tiem ir vairāk nekā gadsimtu vecie tvaika ūdenssūkņi, kas ražoti Rīgā pagājušā gadu simteņa sākumā. Interesi izraisa arī dažādu tipu ūdensmērītāji, to pārbaudes iekārta un citas ierīces, ko ūdens patērētājs ikdienā neredz, turklāt tik senas – nemaz nav redzējis.

Muzeja pašreizējā ēka arī ir ievērības vērta, jo tā būvēta 1904. gadā kā gruntsūdeņu sūknēšanas stacijas mašīnmāja. Starp citu, par šo ēku un sūknēšanas stacijas izveidi jāpateicas vienam no izcilākajiem Rīgas mēriem – Džordžam Armitstedam (1847–1912), kurš 20. gadsimta sākumā bija pilsētas galva. Tolaik pie Mazā Baltezera, Bukultu muižas teritorijā, sāka būvēt sūkņu stacijas kompleksu un cauruļvadus, lai Rīgai varētu piegādāt ūdeni. Baltezera ūdenssūknētava darbu sāka 1904. gada nogalē, tās celtniecība no pilsētas kases izripināja brangu summu – gandrīz trīs miljonus Krievijas zelta rubļu. Toties šis pilsētniekiem svarīgais objekts kalpoja ilgi, jo papildu sūknētavu Zaķu muižā uzbūvēja tikai 1935. gadā.

No pulksten 19 līdz 20 apmeklētajiem tiks dota iespēja tikties ar SIA Rīgas ūdens speciālistiem, uzdot jautājumus par ūdens kvalitāti un citiem ar centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas darbību saistītiem jautājumiem. Kā liecina pieredze, cilvēkus tie interesē. Visa vakara garumā SIA Rīgas ūdens apvienotās ūdens kvalitātes kontroles laboratorijas speciālisti rādīs eksperimentus ar dažādiem ūdens paraugiem, būs iespēja degustēt pazemes ūdensgūtves ūdeni. Interesanti, ka jau 19. gadsimta beigās tika veikta izpēte un atklāti labas kvalitātes gruntsūdens krājumi Bukultos, kā arī Remberģu un Zaķu muižas teritorijās. Izpēti veica hidrologs inženieris no Vācijas.

Muzejs ir dibināts 1984. ga dā, bet Rīgas ūdensapgādes vēsture ir vairāk nekā četrus gadsimtus sena. Senās Hanzas pilsētas centralizētās ūdensapgādes pirmsākumi datējami ar 17. gadsimta vidu, kad tika izbūvēta zirgu vilkmes sūknētava un koka cauruļvadu sistēma, pa kuru ūdeni pilsētnieki saņēma tieši no Daugavas.

***

kā nokļūt?

Rīgas Ūdensapgādes muzeja adrese: sūkņu stacija Baltezers, Rīgas rajons, Ādažu novads, Rīgas–Tallinas šosejas 3. kilometrs. Atrodas apmēram 18 kilometrus no Rīgas centra, nedaudz pirms apdzīvotās vietas Baltezers norādes, pagriežoties pa labi.

Muzeju naktī atvērts:

no plkst. 18 līdz 1;

no plkst. 19 līdz 20 – tikšanās ar SIA Rīgas ūdens speciālistiem;

ik stundu – ekskursija kopā ar gidu.

Svarīgākais