Kultūras nozares pārstāvji vēlas atjaunot nozarei veltītu preses izdevumu

Kultūras nozares pārstāvji uzskata, ka Latvijā pietrūkst nozarei veltīta medija, tādēļ rosina atjaunot kultūrai veltītu atsevišķu preses izdevumu izdošanu.

Režisore Laima Žurgina šodien Kultūras alianses rīkotajā pasākumā ar kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi (VL-TB/LNNK) atzina, ka Latvijā katastrofāli trūkst viena regulāra un visiem pieejama izdevuma, kurā varētu notikt atklātas diskusijas par visiem kultūras jautājumiem.

"Avīzē "Diena" 20 gadus ir viens viedoklis par teātri, kino un muzeju. Mums vajadzētu preses izdevumu, kas pārstāv visas industrijas. Ir jāatjauno labās tradīcijas, izveidojot avīzi, kur apmainīties viedokļiem, nevis - kā tagad, kad ir lasāmi anonīmi ķengu raksti," pauda Žurgina.

Uz kultūras ministres jautājumu, vai tā nauda, kas konkursa kārtībā piešķirta jau citam medijam, būtu jāatdod tagad citam, vai runa tomēr ir par jauna medija izveidošanu, kultūras profesionāļi vienbalsīgi piekrita, ka ir jāveido jauns neatkarīgs un regulāri pie lasītājiem nonākošs izdevums.

"Rakstniecības stratēģijā ir ietverta pozīcija kultūras periodikas finansēšanai, un ceram, ka tā tiks atbalstīta. Mums ir vajadzīga gan "Kultūras Diena", gan cits nedēļas raksts," pauda rakstniece Liāna Langa.

Lai arī Jaunzeme-Grende minēja, ka nauda, kas šādu mērķu īstenošanai tika piešķirta, ir samērā liela, proti, 50 000 latu, Latvijas Radošo savienību padomes priekšsēdētāja Ieva Struka piebilda, ka šāds finansējums kultūras budžetam nav mazs, bet tas ir nepietiekams, ja izdevums tiek veidots no paša sākuma.

"Par kultūras nozarei veltītu periodikas izdevumu nepieciešamību jau tika runāts ar iepriekšējo ministru pirms gada. Tika izstrādāts nolikums, un bija konkurss. Acīmredzot bija dažādi iemesli, kādēļ uzvarēja "Diena". Tomēr jāvērš uzmanība tam, ka bija solījums, ka šis jaunais un paplašinātais izdevums būs neatkarīgs, kuru varēs abonēt, taču atsevišķi abonēt to tagad nevar," norādīja Struka.

Latvijas Radošo savienību padomes priekšsēdētāja informēja, ka 50 000 latu ir nepietiekams finansējums kā starta kapitāls, ja ir vēlme izveidot neatkarīgu laikrakstu, taču tajā brīdī, kad ir jau savākts konkrēts abonementu skaits, nākotnes perspektīvā konkursā atvēlētā summa jau ir pietiekami liela.

Jau ziņots, ka šodien norisinājās kultūras ministres un Kultūras alianses pārstāvju tikšanās, lai pārrunātu kultūras nozares cilvēkiem interesējošās lietas. Pēdējā laikā daudzi kultūras darbinieki tika pauduši šaubas par Jaunzemes-Grendes piemērotību kultūras ministres amatam.

Svarīgākais