IZM galvenokārt no darba atbrīvoti atbalstošas funkcijas pildoši referenti

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) reorganizācijas rezultātā skartas 43 amatu vietas, 16 cilvēki atbrīvoti no darba, galvenokārt referenti, kas pildījuši atbalstošas funkcijas, likvidētas 20 vakances, bet trīs darbinieki iesnieguši atlūgumus, informē izglītības un zinātnes ministra padomnieks Reinis Tukišs.

Četru departamentu vadītāji - Profesionālās izglītības un vidējās izglītības departamenta vadītājs Jānis Gaigals, Finanšu departamenta vadītāja Aiva Kenkle, Politikas koordinācijas departamenta vadītāja Dace Ratniece, Augstākās izglītības departamenta vadītāja Gita Rēvalde - valsts interešu nodrošināšanai aizrotēti uz IZM padotības iestādēm.

Uz četru departamentu vadītāju vietām šīs nedēļas laikā tiks izsludināti atklāti konkursi.

Tukišs stāstīja, ka pēc izglītības ministra Roberta Ķīļa iniciatīvas IZM ir nodrošināts reorganizācijas process. Tās īstenošanas gaitā būtiski mainīta ministrijas struktūra, kā arī notikušas vērā ņemamas personu nomaiņas ministrijas vadošajos amatos.

IZM struktūra padarīta vienkārša, saprotama un maksimāli efektīva, lai spētu veikt ātru dokumentu apriti, jaunu rīcībpolitiku izstrādi un ieviešanu. Deviņu departamentu vietā no jūnija darbu turpinās seši. Savukārt divdesmit piecu nodaļu vietā palikušas divas, kas praktiski nozīmē, ka 23 nodaļu vadītāji pārtapuši par vecākajiem ekspertiem.

Paralēli reorganizācijas procesam uzsākta disciplinārlieta pret IZM valsts sekretāru Mareku Gruškevicu un valsts sekretāra vietnieci Ingu Štāli. Uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku Gruškevics ir atbrīvots no pienākumu pildīšanas. Neatkarīgi no disciplinārlietas iznākuma pieņemts lēmums Gruškevicu rotēt citā amatā.

Saskaņā ar ministra 2012.gada 10.aprīlī izdotu rīkojumu jaunās struktūras spēkā stāšanās bija noteikta ar 2012.gada 21.maiju, un valsts sekretāram Gruškevicam tika uzdots nodrošināt visus ar reorganizācijas ieviešanu saistītos jautājumus. 23.aprīlī ministra birojs konstatēja, ka uzdevums nav izpildīts. Šī iemesla dēļ reorganizācija aizkavējās, un ministra birojs uzdeva nodrošināt reorganizācijas ieviešanu valsts sekretāra vietniecei un pienākumu izpildītājai Laumai Sīkai.

Kā ziņots, IZM reorganizācijas mērķis ir padarīt ministriju par efektīvu, motivētu un uz rezultātu orientētu institūciju, kas spēj īstenot reālas pārmaiņas izglītības sistēmā.

Plānots, ka ar darbinieku skaita samazināšanu esošā budžeta ietvaros tiks rasta iespēja par vidēji 10%-15% palielināt atalgojumu visiem tiem, kas darbu ministrijā turpinās. Algas palielinājums gan nepārsniegšot patlaban valsts pārvadē noteiktās robežas.

Pēc IZM reorganizācijas īstenošanas plānots sākt arī IZM padotībā esošo iestāžu izvērtēšanu.

IZM reorganizācija tiek veikta saskaņā ar Valda Dombrovska (V) valdības deklarācijā pausto apņemšanos, kas noteica veidot nelielu, efektīvu, motivētu un uz rezultātu orientētu valsts pārvaldi, lai panāktu efektīvāku un pārskatāmāku resursu izmantošanu un mazinātu administratīvo slogu.