Rosina pēc iespējas ātrāk pāriet uz ciparu TV apraidi

Latvijas Raidorganizāciju asociācija (LRA) vērsusies pie satiksmes ministra, Latvijas valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) un Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) vadības ar lūgumu pārskatīt LVRTC analogā signāla apraides izmaksas.

Augsto izmaksu dēļ komerciālās telekompānijas TV3 un LNT apsver iespēju no nākamā gada sākuma pārtraukt translēšanu Rīgā analogajā apraidē.

"LRA jau vairākkārt ir vērsusies pie LVRTC ar lūgumu rast iespēju optimizēt raidīšanas izmaksas raidorganizācijām. Pēdējā laikā jautājums ir kļuvis īpaši aktuāls, jo ekonomiskā krīze Latvijā mediju nozari ir skārusi ļoti ievērojami: reklāmas tirgus kritums ir sasniedzis pat 50–60 procentu, kā rezultātā raidorganizācijas ir spiestas pārskatīt un optimizēt pilnīgi visas izmaksas," norāda LRA izpilddirektore Gunta Līdaka.

LVRTC analogā signāla apraides izmaksas ir vienas no lielākajām televīzijas izmaksu pozīcijām. Jau vairāk nekā desmit gadu LVRTC nav samazinājis cenu par pakalpojumiem, kuru lietošanas apjomi no skatītāju puses gadu gaitā ir būtiski samazinājušies. Pēc LRA datiem, pašlaik LVRTC apkalpo mazāk nekā ceturto daļu no Latvijā esošajām mājsaimniecībām. "Attīstoties tehnoloģijām, pēdējos gados strauji samazinājies analogā signāla izmantošanas īpatsvars. To ir nomainījis kabelis, satelīts un internets, tomēr tas nav rosinājis LVRTC pārvērtēt izmaksu atbilstību tirgus un ekonomiskajai situācijai," uzskata G. Līdaka.

Savukārt Lattelecom, kas atbild par virszemes apraides nodrošināšanu ciparu formātā, uzsver, ka uzņēmums realizē valsts pāreju no analogās uz ciparu apraidi un aicina televīzijas kanālus pēc iespējas ātrāk pārslēgties uz ciparu apraidi. Lattelecom jau pašlaik Rīgā un 70 kilometru rādiusā ap to nodrošina ciparu apraidi. Iegādājoties dekoderu, skatītāji var turpināt skatīties visus pašreizējos ētera kanālus, kā arī papildu abonēt maksas kanālus.

"Iziešana no analogās apraides ir šo telekompāniju biznesa lēmums. Ja galvenais arguments, kāpēc tas tiek darīts, ir izmaksas par analogā signāla apraidi Latvijas valsts radio un televīzijas centram, kas pašlaik ir augstas un neatbilst tirgus situācijai, mēs no savas puses varam tikai mudināt televīzijas kanālus ātrāk pārslēgties uz ciparu apraidi, kā to jau ir izdarījis LTV7, tādējādi ietaupot gandrīz 300 000 latu," norāda Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča.

Iedzīvotājiem, lai turpinātu uztvert ētera televīziju ar istabas vai jumta antenu, ir jāiegādājas dekoders. Lattelecom to piedāvā arī īrēt par 1,98 latiem mēnesī. "Lattelecom noteiktajos termiņos un atbilstoši prasībām realizēs valsts pāreju no analogās uz ciparu TV apraidi, un mēs joprojām esam gatavi tehniski nodrošināt visu piecu līdzšinējo ētera kanālu tehnisko apraidi visā Latvijā," uzsver K. Gabriloviča.

To, ka pāreja uz digitālo apraidi no 1. janvāra ir iespējama, apstiprina arī digitālās satelīttelevīzijas operators Viasat. "Pāreja uz digitālo televīziju 2010. gadā ir reāla, jo jau tagad ievērojama daļa mājsaimniecību Latvijā ir digitālas. TV kanālu pāreja uz digitālo apraidi paātrinās digitalizācijas procesu Latvijā, kas, salīdzinot ar citu valstu pieredzi, pie mums ir aizkavējies," uzsver Viasat Latvija vadītājs Valts Ermansons.

Svarīgākais