VID nodod Zooloģiskajam dārzam konfiscētus 464,5 kilogramus dārzeņu un 197 augļus

Valsts ieņēmumu dienests (VID) turpina pastiprināti kontrolēt Latvijas tirgus, lai novērstu dažādus ar tirdzniecību un nodokļu nomaksu saistītus likumpārkāpumus. Pagājušajā ceturtdienā, 2012.gada 10.maijā, VID veica 18 tematiskās pārbaudes vairākos tirgos Rīgā, kuru laikā konstatēja 13 dažādus pārkāpumus saistībā ar tirdzniecības noteikumu un darba tiesisko attiecību neievērošanu. Pārbaužu laikā konfiscēti 464,5 kilogrami dārzeņu un 197 augļi bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem, kas nodoti Rīgas Nacionālajam Zooloģiskajam dārzam.

2012.gada 10.maijā VID Nodokļu kontroles pārvaldes amatpersonas veica tematiskās pārbaudes Rīgas Centrāltirgus, "Zemnieku tirgus" jeb Nakts tirgus un Maskavas ielas 250a tirgus pakalpojumu un tirdzniecības vietās. Pārbaudes laikā VID nodokļu inspektori veica kontrolpirkumus un pārbaudīja, kāda ir preču izcelsme pārdošanā esošajām precēm, preču izcelsmi apliecinošus dokumentus, preču pavaddokumentu žurnālu, vai tirdzniecības vietā uzstādīts un tiek izmantots elektroniskais kases aparāts. Tika pārbaudīts arī tas, vai ar tirdzniecības vietā nodarbinātajām personām ir noslēgtas darba tiesiskās attiecības un ir iesniegtas ziņas VID ne vēlāk kā dienu pirms darba uzsākšanas.

Kopumā tika veiktas astoņpadsmit tematiskās pārbaudes, kuru laikā VID inspektori 13 gadījumos konstatēja dažādus pārkāpumus.

Pārbaužu laikā VID inspektori vairumā gadījumu konstatēja, ka tirdzniecības vietā nav uzstādīts elektroniskais kases aparāts, netiek ievērota attaisnojuma dokumentu noformēšanas kārtība, attaisnojuma dokumenti netiek izsniegti. Tāpat vairākos gadījumos pārbaudes laikā tirgotāji nevarēja uzrādīt preču pavaddokumentus uz pārdošanā esošo preci. Vienā gadījumā arī nebija noformētas pārdevēja darba attiecības ar uzņēmumu, bet vēl vienā - nebija laikus iesniegtas ziņas VID par darba ņēmēju; konstatēti arī citi maznozīmīgi pārkāpumi, piemēram, elektronisko kases aprātu žurnālu aizpildīšanā u.tml.

Rīgas Centrāltirgū vienlaikus ar citiem pārkāpumiem piecos gadījumos tirgotāji, uzzinot, ka pircējs ir VID inspektors, atstāja tirdzniecības vietu un neatgriezās, neuzrādot dokumentus, kas ir nepieciešami, lai veiktu tirdzniecību tirgus teritorijā. Pamestā prece tika atzīta par bezsaimnieka mantu un kopā ar pārtikas produktiem, par kuriem nevarēja uzrādīt izcelsmi apliecinošus dokumentus, tika konfiscēta.

Kopumā VID konfiscēja 464,5 kilogramus dārzeņu un 197 augļus. Tika konfiscēti 29,3 kilogrami citronu, 75 kilogrami greipfrūtu, 15 kilogrami banānu, 25,4 kilogrami apelsīnu, 14 kilogrami kāpostu, 26,5 kilogrami tomātu, 17,2 kilogrami baklažānu, 62,6 kilogrami paprikas, 83 kilogrami ābolu, astoņi ar pusi kilogrami hurmas, 35 kilogrami mandarīnu, 50 kilogrami bumbieru, 18 kilogrami kivi un pieci kilogrami balto redīsu. Tāpat kā bezsaimnieka manta tika konfiscēti arī 22 arbūzi, 25 pamelo un 150 avokado.

Tā kā augļi un dārzeņi ir ātri bojājošās prece, kas jārealizē īsā laika posmā, VID to nodeva Rīgas Nacionālajam Zooloģiskajam dārzam.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais