Vizītē Latvijā ierodas ANO Neatkarīgais eksperts

No 14. līdz 18. maijam darba vizītē Latvijā uzturēsies Dr. Cefas Lumina (Cephas Lumina) - ANO Neatkarīgais eksperts par valstu ārējā parāda un citu attiecīgu starptautisku finanšu saistību ietekmi uz spēju pilnvērtīgi izmantot visas cilvēktiesības.

Neatkarīgais eksperts kā savas vizītes Latvijā mērķus ir norādījis apzināt Latvijas ārējā parāda ietekmi uz valsts spēju veidot un īstenot politikas un programmas, lai realizētu visas cilvēktiesības, it īpaši ekonomiskās, sociālās un kultūras tiesības un tiesības attīstīties. Vienlaikus eksperta mērķis ir novērtēt Eiropas Savienības un Starptautiskā Valūtas fonda stabilizācijas programmas (2008. - 2011.) ietekmi uz mūsu valsts spēju aizsargāt un nodrošināt cilvēktiesības.

Lai pārrunātu minētos jautājumus, ANO Neatkarīgais eksperts plānojis tikties ar dažādu valsts institūciju un starptautisko organizāciju pārstāvniecību Latvijā pārstāvjiem, Tiesībsargu un nevalstiskajām organizācijām.

ANO Cilvēktiesību padome Dr. Cefas Luminu Neatkarīgā eksperta amatā apstiprināja 2008. gadā. Dr. Luminam ir vairāk nekā 24 gadus ilga profesionālā pieredze jurista darbā, kā arī pētnieciskā darba un pasniedzēja darba pieredze vairākās valstīs.

Valstu apmeklējumi ietilpst Neatkarīgā eksperta mandātā. Pēdējo divu gadu laikā Neatkarīgais eksperts ir apmeklējis Austrāliju, Zālamana salas, Vjetnamu, Norvēģiju un Ekvadoru.

Latvijā

Saeimas "Progresīvo" frakcija atkārtoti iesniegusi priekšlikumus grozījumiem Ceļu satiksmes likumā, kas paredz noteikt naudas sodu par ātruma pārsniegšanu no sešiem līdz desmit kilometriem stundā (km/h), par ko pašlaik paredzēts tikai brīdinājums.

Svarīgākais