EK pārstāvis: Latvijai jāpierāda, ka tā spēj virzīties uz priekšu saviem spēkiem

Latvija atkal ir uz savām kājām, taču tai ir jābūt spējīgai arī virzīties uz priekšu, šodien diskusijā "Latvijas ekonomikas atlabšana: quo vadis?" teica Eiropas Komisijas (EK) finanšu palīdzības misijas Latvijai vadītājs Gabriele Džudiče.

Iešana uz priekšu, pēc viņa vārdiem, ir virzīšanās uz eiro ieviešanu.

Vērtējot nākotni, viņš uzsvēra, ka cilvēki mēdz ātri aizmirst, kas ir noticis pagātnē, kā arī var rasties sajūta, ka šoreiz būs citādi. Salīdzinājumam izmantojot laika apstākļus, viņš norādīja, ka, atgriežoties Rīgā, sastapies ar pārkaršanu, un tas var notikt ļoti ātri.

Džudiče minēja, ka ekonomikas sniegums patlaban ir 2006.gada līmenī, un ap to laiku situācija būtiski neatšķīrās no šodienas - ekonomiskā situācija uzlabojās, fiskālā situācija bija laba, cilvēki sāka pieprasīt vairāk naudas. Šāda situācija var būt bīstama.

Pēc EK pārstāvja domām, jābūt uzmanīgiem, lai soļi netiek sperti nepareizā virzienā, mazinot pārējās pasaules pārliecību par Latviju. Viņaprāt, jāskatās, lai valsts spēj pati turpināt visus sasniegumus, kas bijuši, pateicoties valdības darbam un ārvalstu partneru atbalstam. "Ceru, ka piedzīvotā veiksme turpināsies, un tad varam svinēt nākamos soļus," teica Džudiče.

Arī "Swedbank" galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks diskusijā atzina, ka jaunākie un arī pērnā gada nogales iekšzemes kopprodukta dati ir pārsteidzoši labi, taču jāuzmanās, lai neapžilbtu no šīs veiksmes. Viņš prognozēja, ka otrā ceturkšņa dati nebūs tik labi, lai gan ekonomikas pieaugums arī būs labs.

Kā uzskata Kazāks, ņemot vērā vēlēšanu ietekmi uz lēmumiem valstī, šoruden un nākamā gada rudenī, ir "iespējas logs" pieņemt nepieciešamās reformas, kas varētu atspoguļoties arī budžetā. Tas nozīmē, ka būtiski būs nākamo divu gadu budžeti.

Viņaprāt, izmaiņas jāievieš ātri. Ja reformas netiks veiktas, Latvija var atkal atgriezties pie lēnas izaugsmes un atgriezīsies arī vecās problēmas. Kazāks pauda viedokli, ka pieaugums 2%-4% apmērā ir nepietiekams, lai nodrošinātu izaugsmi Latvijai. Bankas ekonomists gan vērtēja, ka pašreizējā valdība ir daudz ambiciozāka attiecībā uz ilgtermiņa lēmumiem.

Jau ziņots, ka šodien Rīgā notika diskusija "Latvijas ekonomikas atlabšana: quo vadis?", kurā tika spriests par Latvijas ekonomikas atlabšanu un tālākajiem attīstības scenārijiem. Tajā piedalījās ekonomists un grāmatas "Kā Latvija pārvarēja finanšu krīzi?" līdzautors Anderšs Oslunds, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), Džudiče un Kazāks.

Latvijā

Iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi Jūrmalā turpina pieaugt, sasniedzot augstāko vērtējumu pēdējo 25 gadu laikā, atsaucoties uz Sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" veikto aptauju, aģentūru LETA informēja pilsētas pašvaldībā.

Svarīgākais