Divos mēnešos iesniegti gandrīz 20 000 mantiskā stāvokļa deklarāciju

Divos mēnešos Valsts ieņēmumu dienestā (VID) ir saņemtas 19 108 mantiskā stāvokļa deklarācijas, aģentūra LETA uzzināja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

Tuvojoties deklarāciju iesniegšanas termiņa beigām, aizvien pieaug dienā iesniegto deklarāciju skaits. Piemēram, 3.maijā tika sasniegts jauns vienā dienā iesniegto deklarāciju skaita rekords - 897.

Kopumā septiņās no visām divos mēnešos iesniegtajām mantiskā stāvokļa deklarācijām personas norādījušas iepriekš nedeklarētus ienākumus pavisam 332 358 latu apmērā. Par deklarācijā uzrādītajiem iepriekš nedeklarētajiem ienākumiem, piemērojot iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 15% apmērā, aprēķināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa summa 49 853 lati, no kuriem jau samaksāti 25 163 lati.

VID apkopotā informācija liecina, ka viens no pēdējā laikā visbiežāk uzdotajiem iedzīvotāju jautājumiem ir, vai mantiskā stāvokļa deklarācija jāiesniedz arī kredītu galvotājiem.

VID atgādina, ka gadījumā, ja persona ir galvotājs citai personai, kuras nesegtais parādsaistību apmērs 2011.gada 31.decembrī plkst.24 pārsniedza 10 000 latu, un aizņēmējam ir radušās grūtības atmaksāt aizdevumu, kā rezultātā regulārie maksājumi saskaņā ar kredīta atmaksas grafiku ir jāveic galvotājam, tad minētās parādsaistības galvotājam ir jāuzrāda mantiskā stāvokļa deklarācijas 11.sadaļā "Latvijā vai ārvalstīs neatmaksātie aizņēmumi (kredīti) un citas parādsaistības".

Papildus minētajam, lai sniegtu pilnīgāku priekšstatu par savu mantisko stāvokli, persona mantiskā stāvokļa deklarācijas 15.sadaļā "Papildu informācija, kas, pēc personas ieskatiem, ļauj gūt pilnīgu priekšstatu par tās mantisko stāvokli un deklarētajiem darījumiem" var uzrādīt informāciju par to, ka mantiskā stāvokļa deklarācijas 11.sadaļā ir uzrādītas parādsaistības, kas personai radušās saistībā ar galvojumu.

Savukārt, ja persona ir galvotājs citai personai, kuras nesegtais parādsaistību apmērs 2011.gada 31.decembrī plkst.24 pārsniedz 10 000 latu, bet aizņēmuma saņēmējs pilda savas saistības, tad galvotājam aizņēmēja parādsaistības deklarācijā nav jāuzrāda. Ja galvotājs vēlas, tad mantiskā stāvokļa deklarācijas 15.sadaļā "Papildu informācija, kas, pēc personas ieskatiem, ļauj gūt pilnīgu priekšstatu par tās mantisko stāvokli un deklarētajiem darījumiem" viņš var uzrādīt informāciju par to, ka ir galvotājs kādai personai, kuras parādsaistību apmērs pārsniedz 10 000 latu.

Vērtējot iedzīvotāju kopējo aktivitāti un interesi par mantiskā stāvokļa deklarēšanu, VID norāda, ka pēdējo nedēļu laikā tā ir būtiski pieaugusi. Laikā no 2012.gada 23.aprīļa līdz 6.maijam iedzīvotājiem sniegtas 3126 konsultācijas par mantiskā stāvokļa deklarēšanu, elektroniski nosūtītas atbildes uz 322 iedzīvotāju jautājumiem, kā arī sniegtas atbildes uz 969 iedzīvotāju jautājumiem, kas saņemti, zvanot uz VID informatīvo tālruni 1898.

Laikā no 2012.gada 23.aprīļa līdz 6.maijam notikuši 20 VID bezmaksas semināri par mantiskā stāvokļa deklarēšanu. Kopš likuma pieņemšanas dienas kopumā VID organizējis 336 seminārus, kurus apmeklējuši 6511 iedzīvotāji.

Lai nodrošinātu iedzīvotājiem lielākas iespējas apmeklēt seminārus, arī maijā, tāpat kā martā un aprīlī, semināri par Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likuma piemērošanu VID klientu apkalpošanas centros tiek organizēti arī plkst.17 un vēlāk. Aktuālā informācija par VID bezmaksas semināriem pieejama VID interneta mājaslapas sadaļā "Semināri nodokļu maksātājiem".

Lai nodrošinātu pēc iespējas plašāku informācijas par mantiskā stāvokļa deklarēšanu pieejamību, VID sadarbībā ar Latvijas augstskolām organizējis arī semināru tiešraidi internetā. VID speciālistu lasītie semināri video formātā apskatāmi arī internetā.

VID atgādina, ka mantiskā stāvokļa deklarāciju līdz 2012.gada 1.jūnijam iespējams iesniegt personīgi vai nosūtīt pa pastu ikvienam VID klientu apkalpošanas centram, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu nosūtīt uz e-pasta adresi "VID.sakumdeklaracija@vid.gov.lv" vai iesniegt elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

Informācija par Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likuma piemērošanu un par mantiskā stāvokļa deklarācijas aizpildīšanu pieejama gan VID mājaslapā, gan īpaši mantiskā stāvokļa deklarēšanai izveidotajā mājaslapā "www.VIDsakumdeklaracija.lv".