Bērnu slimnīca: vieni ziedo, citi izkrāpj

© LETA

Par tādu naudu, ko viņi sabāzuši kabatās, varētu uzcelt trīs vecāku mājas Bērnu slimnīcā. Sabiedrības, kura ilgstoši aicināta ziedot Bērnu slimnīcai, viedoklis interneta komentāros un privātās sarunās ir nesaudzīgs, atklājoties informācijai, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizdomās par valsts naudas izkrāpšanu saistībā ar slimnīcas remontdarbiem tur divas Bērnu slimnīcas amatpersonas.

Tomēr vieni no pēdējā laika plašākās labdarības akcijas – kustības Lielie Bērnu slimnīcai dibinātāji uzsver, ka kustībai un labdarības projektiem praktiski nav bijis sakara ar slimnīcas vadību, jo visi darbi realizēti sadarbībā ar Bērnu slimnīcas fondu, kas ir pilnīgi neatkarīga organizācija.

Gadījumā, ja tiks pierādītas jebkādas savtīgas rīcības pazīmes slimnīcai piešķirto budžeta līdzekļu izlietojumā, slimnīcas vadība ir pelnījusi visstingrāko likumdošanā paredzēto sodu un sabiedrības nopēlumu, jo joprojām ir tūkstošiem cilvēku, kuri nesavtīgi palīdz slimnīcai laikos, kad viņiem pašiem un arī valstij trūkst naudas, Neatkarīgajai saka viens no kustības dibinātājiem Kaspars Līcītis.

Ziedojuši arī partijai

Veicot vairāk nekā 20 kratīšanas piecu aizdomās turamo personu darbavietās, dzīvesvietās un viņu uzturēšanās vietās dažādos Latvijas reģionos, KNAB izņēmis ievērojamas naudas summas dažādās valūtās – vairāk nekā 700 000 latu, kuru izcelsme tiks noskaidrota turpmākās izmeklēšanas laikā, informēja KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece. KNAB arī uzsācis kriminālprocesu par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem laika posmā no 2007. gada līdz 2009. gadam saistībā ar publiskajiem iepirkumiem Bērnu slimnīcas vajadzībām. Izmeklēšanas gaitā otrdien tika aizturētas piecas personas – divas par iepirkumiem atbildīgās slimnīcas amatpersonas un trīs privātpersonas.

D. Kurpniece norāda, ka slimnīcas amatpersonas, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli, veikušas pretlikumīgas un krāpnieciskas darbības lielā apmērā attiecībā pret valsti. Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi esot pietiekami, lai KNAB izmeklētājs atzītu aizturētās personas par aizdomās turamajām virknē noziedzīgu nodarījumu – dienesta pilnvaru pārsniegšana, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, kukuļņemšana, kukuļdošana, komerciālā uzpirkšana, dokumentu viltošana un krāpšana.

Divām aizdomās turētām personām – Bērnu slimnīcas saimniecības direktoram Aivaram Lisenko un slimnīcas iepirkumu komisijas loceklim, slimnīcas valdes loceklim Arnim Kramzakam – tiesa jau piemērojusi drošības līdzekli – apcietinājumu. Aivars Lisenko ar ievērojamām summām figurē arī Tautas partijas ziedotāju sarakstā.

Interesantas lietas parādās arī šo amatpersonu deklarācijās. A. Lisenko skaidras naudas uzkrājumi 2006. gadā ir pieauguši par 170 000 latu, bet A. Kramzakam uzkrājumi mazi, pieaug lēnām, tiesa, 2008. gadā viņš par to pašu darbu slimnīcā nopelnījis divreiz lielāku algu nekā 2006. gadā – no 15 000 uz 31 000 latu. Slimnīcas vadītājs Dzintars Mozgis norāda, ka viņā rīcībā par notikušo ir maz informācijas. Veselības ministrijas valsts sekretārs Armands Ploriņš kā Bērnu slimnīcas kapitāldaļu turētāja pārstāvis pieprasījis slimnīcas vadībai sniegt papildu paskaidrojumus par situāciju slimnīcā. Paredzēts, ka tuvāko divu dienu laikā VM tiks sasaukta ārkārtas valdes sēde, kurā jāpieņem lēmums par slimnīcas valdes sastāva izmaiņām, lai slimnīcas valde būtu lemt spējīga un varētu nodrošināt slimnīcas darbu.

Remontē arī citas slimnīcas

Neatkarīgā rakstīja, ka firma, kas visbiežāk uzvarējusi Bērnu slimnīcas būvniecības, rekonstrukcijas un renovācijas darbu iepirkumos, pēdējo trīs gadu laikā ir uzņēmums Pamats. Kopš 2007. gada janvāra šī firma atzīta par uzvarētāju sešos iepirkumos par kopējo summu 3,5 miljoni latu. Firmas mājaslapā atrodama arī Bērnu slimnīcas oficiāla atsauksme par tiem darbiem, ko firma veikusi (Neonatoloģijas centrā, Operāciju blokā, Laboratorijas telpās un daudzās citās, kā arī akcijas Saulainas dienas mūsu bērniem ietvaros veiktie remontdarbi). Tur arī minēts, ka pašlaik šī firma kā galvenais dalībnieks (jaunizveidotas celtnieku apvienības PPF būve sastāvā) piedalās daudzfunkcionālā korpusa 2., 3. un 4. kārtas celtniecībā. Interesanti, ka šī firma atzīta par uzvarētāju daudzu citu medicīnas iestāžu remontdarbu konkursos – Stomatoloģijas institūtā, Rīgas Austrumu slimnīcā, klīnikā Biķernieki, Rīgas 1. slimnīcā un citās. Firmas īpašnieki ir Aleksandrs Kreicers (92% daļu), Marina Jermacāne un Gaļina Dašuka.

Aicina būt cilvēcīgiem

"Mēs turpināsim ziedot savu laiku, lai palīdzētu vākt līdzekļus un mantas bērniem, kā arī atbalstīt viņu vecākus," saka Kaspars Līcītis, "mēs neuzsāksim nekādu tiešu sadarbību ar slimības vadību līdz patiesības noskaidrošanai".

Kustība Lielie Bērnu slimnīcai palīdz bērniem un vecākiem, izslēdzot jebkādu ziedojumu nokļūšanu slimnīcas vadības rīcībā. Vecāku māja, kuras pabeigšanai kustība aicina ziedot līdzekļus, ir slimnīcas fonda pilnībā pārraudzīts un uzturēts projekts, kura celtniecība notiek par sabiedrības ziedojumiem. Fonda atskaites par ziedojumu izlietojumu un ar būvdarbiem saistītā dokumentācija ir pieejama ikvienam interesentam. Neraugoties uz notikušo, kustības pārstāvji aicina visus cilvēkus un uzņēmumus turpināt būt cilvēcīgiem un palīdzēt bērniem, norādot, ka pilnīgi visi Lielo aktivitāšu rezultātā piesaistītie līdzekļi, mantas un rotaļlietas tiešām tiek izlietoti palīdzībai bērniem.

***

VIEDOKLIS

Kaspars Līcītis, kustība Lielie Bērnu slimnīcai:

– Vispirms jāuzsver tas, ka mēs savu sadarbību veidojam nevis ar slimnīcas vadību, bet gan Bērnu slimnīcas fondu, kas ir neatkarīgs veidojums, un par katru mums ziedoto santīmu mēs varam atskaitīties, proti, ziedotāju nauda nav aizgājusi neviena kabatā. To es varu teikt ar simtprocentīgu pārliecību. Ziedotāji, kuri ziedojuši mums, var justies droši, ka nauda izlietota mērķim – palīdzēt bērniem un vecākiem. Cilvēciski, protams, nav patīkamas izjūtas, tas ir liels pliķis ziedotāju sejā, cilvēku, kuri gadiem centušies palīdzēt. Piemēram, mūsu kustībā iesaistās cilvēki, kuri ir zaudējuši darbu, bet var savu laiku ziedot un palīdzēt slimnīcas darbos. Tomēr savā darbībā neapstāsimies un turpināsim iesāktos projektus.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.