Izvēloties dzīvesbiedru, 46% iedzīvotāju priekšroku dotu izskatīgākajam, bet 28% - bagātākajam

nauda © skanpix

Literatūrā un kino nereti tiek pretnostatīta nauda un skaistums, kad stāsta varonim vai varonei ir jāizdara mokoša izvēle starp bagātu, bet ne pārāk glītu (bieži arī vecu), vai skaistu, bet trūcīgu partneri.

Šie stāsti parasti ir ar morāli, ka nauda un materiāli labumi cilvēku nespēj darīt laimīgu, un šādu stāstu iepazīšana, nereti liek arī to lasītājam vai skatītājam pašam pārdomāt, kā viņš būtu rīkojies līdzīgā situācijā.

Lai noskaidrotu, kam gadījumā, ja būtu jāizvēlas starp bagātu vai izskatīgu dzīvesbiedru, priekšroku dotu Latvijas iedzīvotāji, pētījumu centrs SKDS 2012.gada aprīlī Latvijas iedzīvotāju aptaujā iekļāva šādu jautājumu.

Aptaujas rezultāti liecina, ka gandrīz puse iedzīvotāju (45.7%) izvēlētos fiziski pievilcīgāko partneri un tikai aptuveni katrs ceturtais (27.5%) – bagātāko. Tiesa, gandrīz tikpat bieži (26.9%) aptaujātie atturējās atbildēt uz šādu jautājumu.

Pētījumu centra SKDS rīcībā ir arī dati par iedzīvotāju izvēlēm 2001., 2008., 2009., 2010., un 2011.gada aprīlī.

Kopumā dati uzrāda interesantu tendenci: saasinoties ekonomiskajai krīzei valstī, pakāpeniski samazinājās to iedzīvotāju īpatsvars, kuri priekšroku dotu skaistumam, bet pieauga to – kuri bagātībai. Tā, 2008.gada aprīlī (neilgi pirms krīzes sākuma) bagātībai priekšroku deva tikai 22% iedzīvotāju, 2009.gada aprīlī (īsi pēc krīzes sākuma) jau 29%, 2010.gada aprīlī – 31%, bet pagājušā gada aprīlī šādas izvēles gadījumā turīgu dzīvesbiedru izvēlētos katrs trešais Latvijas iedzīvotājs (33%). Interesanti, ka 2012.gadā bagātību par izšķirošo kritēriju iedzīvotāji atkal uzskata retāk. Iespējams, ka arī šis ir netiešs apliecinājums tam, ka Latvija pamazām atkopjas no ekonomiskās krīzes, un iedzīvotājiem finansiālie jautājumi vairs nav to izvēlēs tik noteicoši.

Aptaujas dati atklāj dažas interesantas atšķirības starp atsevišķu iedzīvotāju grupu uzskatiem.

Saskaņā ar aptaujas datiem vīrieši krietni biežāk nekā sievietes dotu priekšroku izskatīgākajam partnerim, bet sievietes biežāk nekā vīrieši izvēlētos bagātāko. Dati liecina, ka vairāk kā puse (54%) vīriešu priekšroku dotu izskatīgākajai partnerei un tikai 22% - bagātākajai. Savukārt sievietes izskatīgāko partneri izvēlētos salīdzinoši retāk (38%), bet bagātāko biežāk (33%).

Tāpat aptaujas dati atklāj, ka laucinieki salīdzinoši biežāk priekšroku dotu turīgākajam partnerim (38%), salīdzinot ar Rīgas (18%) vai citu Latvijas pilsētu (27%) iedzīvotājiem. Tikai 38% laukos dzīvojošo nešaubīgi izvēlētos izskatīgāko partneri.

2012.gada aprīļa aptaujas tehniskā informācija Atbildes uz jautājumiem:

„Izvēloties vīru/ sievu, kādai personai Jūs vairāk dotu priekšroku?”

Dati iegūti SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās. Aptaujas veikšanas laiks: 14.04.2012. līdz 29.04.2012. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi kopumā tika aptaujāti 1003 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā. Izlase ir reprezentatīva attiecībā pret ģenerālo kopumu. Pētījuma statistiskā kļūda kopējiem atbilžu sadalījumiem nepārsniedz + / - 3% robežas.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais