Sadzīves atkritumu poligonā ierīko rožu dobi

Pavasaris ir laiks, kad sazied pļavas, pakalni un dārzi, un ikviens vēlas sakopt un sakārtot savu apkārtni, sapost māju un izdaiļot sētu. Ja aprīlī visas Latvijas iedzīvotāji kopīgi veica sakopšanas un tīrīšanas darbus Lielajā talkā, tad maijs ir ziedu mēnesis, kad mēs cenšamies iekrāsot jau sakopto apkārtni ar smaržīgiem un krāšņiem ziediem.

SIA "Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība "Piejūra"" valdes locekļi un administrācijas darbinieki no Jūrmalas, Tukuma un Talsiem, 3. maijā ieradās sadzīves atkritumu poligonā "Janvāri", kur kopīgi ierīkoja rožu dobi. Deviņas sārtas un sarkanas rozes, ko poligonam dāvāja rožu audzētājs un sabiedrības valdes loceklis Guntars Valants no Jūrmalas, nu priecēs ikvienu poligona apmeklētāju. Kā zaļi domājošs akcents un trauslo ziedu "stiprais plecs", rožu dobes vidū tika iedēstīts skujenis – mūžzaļa tūja. Cerams, ka atradīsies arī labvēļi, kas turpinās mūsu ideju par rožu dobes paplašināšanu, un ieradīsies ciemos ar savas mīļākās rožu šķirnes stādu, lai poligonā radītu acīm tīkamu, ziedošu, smaržu reibinošu saliņu.

Tas ir jauks un aicinošs žests, kas rosina ikvienu mūsu mazās, zaļās Latvijas iedzīvotāju rūpēties par skaistu un estētisku vidi sev apkārt, un sākt ar pašu vienkāršāko – apkārtējās vides sakopšanu, šķirojot atkritumus. Visās deviņās AAS "Piejūra" reģionā esošajās pašvaldībās – Jūrmalā, Tukuma novadā, Talsu novadā, Kandavas novadā, Rojas novadā, Mērsraga novadā, Jaunpils novadā, Engures un Dundagas novadā ir ierīkoti dalīto atkritumu laukumi, kuros iedzīvotāji aicināti novietot šķirotos atkritumus. Zvanveidīgie dzeltenie un zaļie konteineri speciāli ir izgatavoti tā, lai tajos pēc iespējas mazāk tiktu ievietoti piemaisījumi ar sadzīves atkritumiem, tāpēc zaļais konteineris paredzēts stiklam un tajā var ievietot stikla pudeles, burkas, bet ne logu stiklus, bet dzeltenajos konteineros gan papīru, gan PET pudeles un arī skalotas tetrapakas nepieciešams ievietot saplacinātas un dalīti, kas, protams, aizņem laiku, bet nonāk šķirošanas līnijās, atbilstoši prasībām, lai visas šīs lietas varētu uzsākt otrreizēju dzīvi.

Tāpat visās Piejūras reģionā esošajās atkritumu pārkraušanas un šķirošanas stacijās iedzīvotāji bez maksas, sašķirotā veidā, var nodot stiklu, PET pudeles, papīru, kartonu tajā skaitā makulatūru lielākos daudzumos, kā arī nolietoto sadzīves tehniku un bīstamos (baterijas, elektropreces) atkritumus.

Diemžēl, ir cilvēki, kuriem nerūp savas apkārtnes skaistums, un viņi pamanās savus sadzīves atkritumus novietot šķiroto atkritumu laukumos, lai gan to vajadzētu darīt savas mājas sadzīves atkritumu konteineros. Tāpēc daudzviet pie šķiroto atkritumu laukumiem jau ir izvietotas video novērošanas kameras, lai apturētu neapzinīgu cilvēku rīcību, kas rada nehigiēnisku un nesakoptu vidi. Sods ir bargs, līdz pat Ls 500.