Bruņotie spēki izvērtēs Līgatnes lāču transportēšanas iespējas ar helikopteru

Šodien Nacionālie bruņotie spēki (NBS) Līgatnes dabas parkā ar helikopteru izvērtēs lāču transportēšanas iespējas, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Kā ziņots, Līgatnes dabas parka lāču voljerā patlaban izveidojusies sarežģīta situācija - voljera sliktā stāvokļa dēļ lāči Mikus un Puika mēģina atstāt nožogoto teritoriju un izkļūt brīvībā. Pagājušās nedēļas beigās šādu plānu jau izdevās realizēt lācenei Madei. Viņa no voljera bēga otro reizi. Pēc pāris dienām tika pieņemts lēmums Madi nošaut, jo citu risinājumu neesot bijis.

Aizsardzības ministrijā norādīja, ka atsaucoties Līgatnes dabas parka lūgumam, šodien uz parku tiks nosūtīs Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteru "Mi-17",

Plānots, ka helikopters parka rajonā ieradīsies ap plkst.10.

Vakar aviācijas bāzes speciālisti apmeklēja dabas parku un uz vietas iepazinās ar situāciju un izvērtēja iespējas parka voljēros mītošo lāču transportēšanai uz drošāku vietu. Viņi arī deva norādījumus, kas dabas parka vadībai būtu jāveic pirms helikoptera iesaistes.

Kā aģentūru LETA informēja zemnieku saimniecības "Mežavairogi" pārstāve Danuta Priede, "Mežavairogos" jau sešus gadus dzīvo lāči, kas saimniecībā ieradās 2006.gada 22.jūnijā no Kalvenes, kur bija dzimuši neplānoti.

"2011.gada februārī no ziemas miega nepamodās mūsu lācene Dēkla. Ekspertīze konstatēja hemofīliju - iedzimtu kaiti, kas izpaužas kā asins nesarecēšana. Pēc Dēklas nēves viena lāča vieta ir brīva. 900 kvadrātmetru lielais voljērs ir gana plašs trim lāčiem, katram no lāčiem ir vēl sava guļamistaba, kurā tie tiek laisti uz nakti un baroti, kā arī plaša priekšistaba, kur lāči var iziet ārā, tomēr palikt nosprostoti," stāstīja Priede.

Vakar "Mežavairogu" vadītājs Mārtiņš Priede Līgatnes dabas taku vadītājam Jānim Andrušaitim telefoniski piedāvāja uz laiku uzņemt vienu no Līgatnes lāčiem "Mežavairogos", kamēr Līgatnē tiek atrisināts lāču izmitināšanas jautājums. Andrušaitis solījis ņemt vērā piedāvājumu.

Svarīgākais