Lembergs: Ja Brisele neprasītu, nekāda nodokļu samazinājuma nebūtu

Nodokļu samazinājumi tiek piedāvāti tikai tāpēc, lai Latvija varētu izpildīt normatīvus par pievienošanos eirozonai, - šodien preses konferencē sacīja Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

"Vienmēr ir svarīga motivācija, kāpēc samazina vai palielina nodokļus. Protams, tas, ka samazina nodokļus, principā ir labi - nodokļu maksātājiem ir mazāks nodokļu slogs. [..] Bet skumjākais ir tas, ka šie nodokļu samazinājumi tiek piedāvāti tikai tāpēc, lai pievienotos eirozonai. Ne tāpēc, lai labāk būtu tautai un uzņēmējiem, bet tāpēc, ka Brisele prasa tādus normatīvus. Ja Brisele neprasītu, tad nekāda nodokļu samazinājuma nebūtu. Tas ir nožēlojami. Tas rada nopietnas bažas, ka tas ir īslaicīgs gājiens - samazinās un pēc tam pieliks klāt," savu viedokli pauda Lembergs.

"Ja runājam par darba spēka nodokļiem, tad tādi ir divi - sociālais nodoklis un iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN). Nez kāpēc samazina IIN, kas ir galvenais pašvaldību nodoklis - 80% no šī nodokļa tiek ieskaitīti pašvaldību budžetos. Citiem vārdiem, šis nodokļa samazinājums ir uz pašvaldību rēķina. Ja valsts grib samazināt nodokļus uz sava rēķina, tad vajag samazināt sociālo nodokli," piebilda Lembergs.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija (FM) rosina jau no šā gada 1.jūlija pievienotās vērtības nodokli (PVN) samazināt no 22% līdz 21%, bet IIN no nākamā gada 1.janvāra - no 25% līdz 24%.

Latvijā

Valdībai būtu jāvienojas par vienotu pieeju, kādus pasākumus kāda līmeņa politiķi var apmeklēt, otrdien pēc tikšanās ar premjeri Eviku Siliņu (JV) sprieda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, komentējot Aizsardzības ministrijas (AM) parlamentārā sekretāra Arta Švinkas (P) dalību Palestīnas iedzīvotāju upuru piemiņas pasākumā.