Lielākajā daļa peldvietu ir izcilas vai arī labas kvalitātes ūdens

Ilglaicīgās peldvietu ūdens kvalitātes novērtējums četru gadu ilgā laika posmā liecina, ka lielākajā daļa peldvietu ir izcilas vai arī labas kvalitātes peldūdens, aģentūru LETA informēja Veselības inspekcijas pārstāve Dace Vīksna.

Tomēr četrās peldvietās pastāv riski, ka, iespējams, to kvalitāte var epizodiski pasliktināties. Šīs peldvietas ir Gaujas peldvieta Siguldā, kā arī Salacgrīvas, Ainažu un Vecāķu pludmales.

2011.gada peldsezonā peldēšanās ierobežojumu nebija, bet 2010.gada peldsezonā aizliegums peldēties tika noteikts vienu reizi Salacgrīvas pludmalē, kur jūnija otrajā nedēļā tika konstatēts liels mikrobioloģiskais piesārņojums.

Veselības inspekcija veikusi peldvietu ūdens pirmo klasificēšanu, pamatojoties uz informāciju par konkrētas peldvietas ūdens kvalitāti pēdējos četros gados, un līdz peldsezonas sākumam par to informēs peldvietu apsaimniekotājus. Peldvietas īpašniekam informācija par peldvietas ūdens kvalitāti - zema, pietiekama, laba vai izcila kvalitāte - ir jānodrošina peldsezonas laikā peldvietā viegli pamanāmā vietā.

Laikā no 2008. līdz 2011.gadam 44% peldvietu ūdens kvalitāte bijusi izcila, 38% - laba, 9% - pietiekama, bet 9% gadījumu - zema. Labākās peldvietas ir Kurzemes reģionā, bet zemākā kvalitāte ir Pierīgas peldvietām.

Latvijā ir 32 jūras piekrastes peldvietas un 14 iekšzemes ūdeņu peldvietas upēs, ezeros un citur. Veselības inspekcijas dati liecina, ka iekšzemes peldvietās ūdens kvalitāte 69% gadījumu ir izcila, 15% gadījumu - laba, kamēr jūrā tikai 35% gadījumu ūdens kvalitāte vērtēta kā izcila, bet 50% gadījumu kā laba.

No lielākajām Latvijas upēm sliktākā situācija ir Gaujas apgabalā, kur 50% gadījumu ūdens kvalitāte vērtējama kā zema, 25% - kā pietiekama, bet 25% - kā laba. Daugavas apgabalā 50% gadījumu ūdens kvalitāte ir izcila, 25% - laba, 25% - pietiekama. Lielupes apgabalā ūdens kvalitāte 69% gadījumu ir laba, 31% - izcila, bet vistīrākais ir Ventas apgabals, kur izcila ūdens kvalitāte ir 71% gadījumu, bet pārējos 29% - laba.

Ūdens kvalitāti peldsezonas laikā, tāpat kā līdz šim, kontrolēs Veselības inspekcija. Ja peldvietu ūdens paraugu analīžu rezultāti liecinās, ka ūdens neatbilst prasībām, Inspekcija noteiks peldēšanās ierobežojumus. Peldvietas apsaimniekotājam blakus informatīvām zīmēm, uz kurām attēlots peldvietas ūdens ilglaicīgās klasifikācijas novērtējums, peldēšanās ierobežojumu gadījumos būs jāizvieto atbilstoša informācija - "Ieteikums nepeldēties" vai "Peldēties aizliegts".

Peldsezona oficiāli sākas 15.maijā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.