Jūrmalā pēc svētkiem stādīs platlapu liepu dižstādus

© Publicitātes foto

Maija pirmajās darbdienās Jūrmalā, Dubultu prospektā, nocirsto ainaviski mazvērtīgo un bojāto koku vietā stādīs platlapu liepu dižstādus.

Dubultu prospektā ainaviski mazvērtīgo un bojāto koku, galvenokārt „stabato” liepu, nociršanu sāks 28. aprīlī. Pēc pilsētas labskatu bojājošo koku nociršanas tiks izfrēzēti to celmi un atjaunots zāliens. Vietās, kur aug mazāk citu koku, plānots iestādīt kopskaitā 15 līdz 20 platlapu liepas. Tie būs tā saucamie dižstādi – stādīšanas brīdī jau aptuveni četrus metrus augsti koki, kas izaudzēti tepat Bulduru kokaudzētavā.

„Platlapu liepas ir skaisti apstādījumu koki, kas pietiekami labi piemērojas pilsētas apstākļiem. Kokus stādīs patālu citu no cita, lai tie savā starpā nekonkurētu un augtu par lieliem kokiem, vienā no centrālajām ielām veidojot jaunu akcentu pilsētvides ainavā. Tas būs daudz skaistāk nekā līdz šim šeit augušās un daudzkārt ne visai profesionāli apgrieztās liepas,” skaidro Jūrmalas pilsētas domes izpilddirektors Valdis Vītoliņš.

Pēc Jūrmalas pilsētas domes pasūtījuma šopavasar ir pabeigta ainaviski mazvērtīgo un bojāto koku nociršana arī Strēlnieku prospektā. Pašlaik turpinās celmu izfrēzēšana un zāliena atjaunošana. Strēlnieku prospektā jaunu koku stādīšana nav nepieciešama, jo gar ielas malām aug ļoti daudz dažādu sugu un vecumu koku.

Šopavasar Jūrmalā notika arī Priedīšu akcija, kurā iedzīvotāji un organizācijas kopā saņēma no pašvaldības 300 stādiņus, kuri tika iestādīti attiecīgajās teritorijās, ko bija izraudzījušies paši iedzīvotāji un organizācijas. Druvciema meža cirsmā 400 priežu stādiņus 24. aprīlī iestādīja pašvaldības mežsaimnieki, tādējādi gādājot, lai meža ugunsgrēkā bojā gājušā meža vietā jo drīz zaļotu jauna priežu audze. Plānots drīzumā iegādāties un turpat iestādīt vēl ap 1000 priežu stādiem.

Labi Jūrmalā jau iejutušās Benksa priedītes, kuras Strēlnieku prospekta malā iestādīja Lielās talkas dienā. Arī šie stādi nebija pavisam mazi, bet jau pusaugu, līdz ar to priedes uzreiz skaisti iekļāvušās Kļavu ielas apkaimes ainavā.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais