Ogres upē un Daugavā nonākusi nezināma ķīmiska viela

Šodien no kādas caurules Ogres upē noplūdusi nezināmas izcelsmes viela, kas tālāk nonākusi arī Daugavā, pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Viktorija Šembele.

Jau plkst.8.04 VUGD saņēma informāciju, ka Daugavā pie Ogres aptuveni pushektāra platībā redzama nezināmas izcelsmes viela. Glābšanas dienesta darbinieki ieradās notikuma vietā un mēģināja noskaidrot, kur šī viela radusies.

Izrādījās, ka piesārņojums Daugavā nonācis no Ogres upes, bet Ogres upē - no kādas caurules. VUGD darbinieki šo cauruli nobloķēja, un kopš tā brīža jauns piesārņojums vairs nerodas.

Ogres upē divās vietās ir izliktas norobežojošās bonas 350-400 metru kopgarumā. Notikuma vietā ieradušies arī atbildīgie vides dienesti. Plānots, ka naktī norobežojošās bonas uzraudzīs vietējā pašvaldības policija.

Ūdenī noplūdušās vielas izcelsme pagaidām nav zināma.

Kā liecina portāla Ogrenet novērojumi, tad dabai kaitīgā šķidruma izcelsmes vieta visticamāk ir VAS "Latvijas autoceļu uzturētāja" "Ogres ceļu rajons". Vēlāk šo informāciju apstiprināja arī Ogres novada komunālās nodaļas vides speciālists Aivars Bigačs.

Bigačs atzinis, ka piesārņojums ir visai liels, un noplūde visticamāk notikusi naktī, tāpēc arī tā nav laicīgi pamanīta.

Avārijas cēlonis esot VAS "Latvijas autoceļu uzturētāja" "Ogres ceļu rajona" naftas produktu attīrīšanas iekārtas bojājums, kā rezultātā šķidrums noķļuvis ūdenstilpnē. Autoceļu uzturētājs ir sazinājies ar uzņēmumu "Corvus Company", kas nodarbojas ar bīstamo atkritumu apsaimniekošanu. Dabas katastrofas izraisītājiem tiks piemērots ne tikai administratīvais sods, bet arī būs jāsedz dabai radītais kaitējums un naftas produkta savākšanas darbi.

Svarīgākais