"Statoil" samazina degvielas cenas

Šodien "Latvija Statoil" degvielas uzpildes stacijās samazinātas degvielas cenas.

Cenas samazinātas par gandrīz santīmu litrā - patlaban 95.markas degviela maksā 1,039 latus (no rīta - 1,048 latus), 98.markas degviela - 1,069 latus (no rīta - 1,078 latus), bet dīzeļdegviela - 0,969 latus (no rīta - 0,967 latus).

Kā ziņots, 4.aprīlī 95. un 98.markas degvielas cenas sasniedza rekordu, kas noturējās 15 dienas. "Statoil" degvielas uzpildes stacijās 95.markas benzīna cena sasniedza 1,059 latus, bet 98.markas degviela - 1,089 latus par litru.

Naftas produktu cenas nav ekonomiski pamatotas, taču ieguvēji ir biržas spekulanti, nevis degvielas tirgotāji, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Labrīt, Latvija!" sacīja Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns.

Viņš uzsvēra, ka gandrīz pusi no degvielas mazumtirdzniecības cenas veido nodokļi, aptuveni tikpat lielu daļu - pasaules biržas cenas. Starpība starp vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības cenām ir aptuveni pieci santīmi litrā, un šo naudu degvielas tirgotājam jāizmanto tīkla uzturēšanai, personālam, jāmaksā nodokļi utt. Turklāt šis līmenis nav mainījies daudzu gadu garumā - piecu santīmu starpība ir gan tagad pie 95.markas degvielas cenas 1,03 lati litrā, gan bija pirms 3-4 gadiem, kad degviela maksāja 50 santīmus.

Stirāns norādīja, ka pēc visām izmaksām "pāri paliek" jeb peļņas daļa no pārdotā degvielas litra labākajā gadījumā ir 1-2 santīmi.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais