Nedēļas nogalē vairākos satiksmēs negadījumos cietuši gājēji

Aizvadītajā diennaktī Rīgā vien notikuši trīs ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietuši gājēji. Nedēļas nogalē dažādās Latvijas vietās bijuši vairāki šādi negadījumi, divos no tiem gājēji zaudējuši dzīvību.

Šo negadījumu iespējamie iemesli saistīti ar neuzmanību, nepietiekamu vecāku kontroli un noteikumu neievērošanu – vairāki bērni pēkšņi izskrējuši uz braucamās daļas, nav lietoti atstarotāji, autovadītāji un gājēji nav pamanījuši viens otru utt. Policija aicina gājējus un autovadītājus būt uzmanīgiem un vienmēr atbildīgi izvērtēt satiksmes drošības apstākļus.

Vakar, 22. aprīlī, ap pulksten diviem naktī Babītes novadā uz Jūrmalas šosejas 0,7 km aiz zīmes ”Rīga” automašīna VW uzbrauca gājējam, 1981. gadā dzimušam vīrietim, kurš ar smagām traumām nogādāts slimnīcā. Pēc policijas rīcībā esošās informācijas gājējam nav bijuši atstarojošie elementi, tāpat viņš, iespējams, bijis alkohola reibumā.

Vēl kāda gājēja cietusi ceļu satiksmes negadījumā Mārupes ielā 15a. Tur a/m Audi 80 uzbraukusi 2003. gadā dzimušai meitenei, kura pēkšņi izskrējusi uz braucamās daļas. Pēc negadījuma cietusī ievietota slimnīcā. Trešais vakardienas negadījums Rīgā notika Centrāltirgus ielā 5, kur a/m Chrysler Sebring uzbrauca gājējai, 1982. gadā dzimušai sievietei.

Valsts policijas Prevencijas pārvaldes pārstāvis Andris Pāže norāda, ka biežākie iemesli šādiem negadījumiem ir gājēju pārvietošanās pa nepareizo brauktuves pusi, atstarotāju nelietošana diennakts tumšajā laikā un noteikumu neievērošana, piemēram, brauktuves šķērsošana pie sarkanās gaismas. Tāpat viņš akcentē arī gājēju pārliecību, ka priekšroka uz pārejām vienmēr ir gājējiem. ”Vienmēr pirms uzkāpšanas uz gājēju pārejas, noteikti jāpārliecinās, ka automašīna, kas tuvojas, brauc ar atbilstošu ātrumu, lai paspētu apstāties pirms pārejas un, ka šoferis vispār ir gājēju pamanījis.” Prevencijas pārvaldes pārstāvis arī norāda, ka uz sausa ceļa seguma, braucot ar 50 km/h, automašīnai nepieciešami apmēram 30 metri, lai pirms pārejas pagūtu apstāties. Slapja seguma gadījumā apstāšanās ceļš palielinās. ”Atbildīgiem un uzmanīgiem aicinu būt visiem ceļu satiksmē iesaistītajiem. Gan gājējiem, gan autovadītājiem jābūt tolerantiem, jāciena vienam otrs,” atzīst A. Pāže.

Jau ziņots, ka nedēļas nogalē negadījumos bojā gāja divas gājējas. Rīgā, Emmas ielā 33 smagā automašīna notrieca 1933. gadā dzimušu gājēju, kas notikuma vietā mira. Vēl viens negadījums, kura rezultātā gāja bojā gājēja, notika Bauskas novada Codes pagastā autoceļa Rīga – Bauska – Lietuvas robeža 64. kilometrā. Automašīnai ar puspiekabi, kuru vadīja 1957. gadā dzimis vīrietis, priekšā izskrēja 1943. gadā dzimusi sieviete. Sadursmes rezultātā sieviete gāja bojā.

Valsts policija atgādina – ja apdzīvotā vietā ir ietve, gājējiem obligāti jāpārvietojas pa to. Ja ietves nav, tad jāpārvietojas pa ceļa kreiso pusi pretī transportlīdzekļu kustībai. Tas pats attiecas arī uz ārpus apdzīvotām vietām.

Šogad ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši 16 gājēji, 2011. gadā līdz 20. aprīlim – 17 gājēji. Laika periodā no gada sākuma līdz 20. aprīlim notikuši 305 negadījumi, kuros iesaistīti gājēji. Pagājušajā gadā tādā pašā laika posmā bijis par diviem negadījumiem vairāk. Šogad ceļu satiksmes negadījumos ievainoti 270 gājēji (2011. gadā – 246).