Papildu atbalstam LM prioritātēm nākamgad nepieciešami vismaz Ls 29 miljoni

Nākamajā gadā papildu atbalstam vairākām Labklājības ministrijas (LM) prioritātēm nepieciešami vismaz 29 miljoni latu, sacīja LM Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče.

LM 2013.gadā plāno nodrošināt nozares pakalpojumus šī gada līmenī. LM pamatbudžets nākamajam gadam plānots 208,9 miljonu latu apmērā, sociālā budžeta izdevumi - 1,4 miljardu latu apmērā.

Vienlaikus LM uzsver, ka 2013.gadā nepieciešams nodrošināt papildu atbalstu vairākām LM prioritārajām mērķa grupām - ģimenēm ar bērniem, kā arī cilvēkiem ar invaliditāti. Šo grupu vajadzību nodrošināšanai nepieciešami papildu līdzekļi.

Viena no būtiskākajām LM nākamā gada prioritātēm ir bērnu un ģimenes jautājumi - obligāto sociālo apdrošināšanas iemaksu dubultošana pensiju apdrošināšanai vecākiem, kuri kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam, bērnudārzu nodrošināšana bērniem no 1,5 gadu vecuma, ģimenes valsts pabalsta nodrošināšana.

Vienlaikus LM uzsver, ka, strādājot pie 2013.gada budžeta, būtu nepieciešams diskutēt arī par vairākiem citiem atbalsta mehānismiem ģimenēm ar bērniem, izskatot iespējas atbalstīt tos vecākus, kuri maksā nodokļus, gan arī paredzot atbalstīt sociāli mazāk aizsargātās iedzīvotāju grupas.

Nākamā gada LM prioritāte ir cilvēki ar invaliditāti, nodrošinot viņiem likumdošanā noteiktos pakalpojumus, kuriem 2012.gadā līdzekļi netika piešķirti. Proti, nākamgad līdz desmit stundām mēnesī plānots nodrošināt surdotulka pakalpojumus 1400 cilvēkiem, kuriem nepieciešams sazināties ar citām fiziskām un juridiskām personām.

Tāpat surdotulka pakalpojumi paredzēti arī aptuveni 40 audzēkņiem profesionālās pamatizglītības, profesionālās vidējās izglītības un augstākās izglītības programmu apgūšanai. Vienlaikus līdz 40 stundām nedēļā plānots nodrošināt asistenta pakalpojumus dzīvesvietā. Šiem mērķiem 2013.gadā papildus nepieciešami 3,6 miljoni lati.

Savukārt, lai samazinātu rindu uz tehniskajiem palīglīdzekļiem, 2013.gadā papildus nepieciešami 2,9 miljoni lati. Pēc LM rīcībā esošās informācijas, uz 2012.gada 1.martu rindā uz tehniskajiem palīglīdzekļiem gaida 11 104 cilvēki.

Tāpat LM prioritāšu sarakstā ir padotības iestāžu kapacitātes stiprināšana. Joprojām aktuāla ir Valsts darba inspekcijas kapacitāte, rūpējoties gan par nereģistrētās nodarbinātības mazināšanu, gan lielāku drošību darba vietās. Šim mērķim nākamgad papildus nepieciešami 412 000 latu.

Ņemot vērā, ka pieauguši tarifi apkurei, elektrībai, degvielai, ūdenim, kanalizācijai un pārtikai, 2013.gadā papildu līdzekļi 780 000 latu apmērā ir nepieciešami arī LM nozares institūciju, tostarp valsts sociālās aprūpes centru, darbības nodrošināšanai.

Tā kā pašlaik valsts sociālās aprūpes iestādēs strādājošo darbinieku atalgojums ir katastrofāli zems, nākamgad papildu līdzekļi 1,1 miljona latu apmērā nepieciešami tā palielināšanai. Patlaban valsts sociālās aprūpes centros dzīvo vairāk nekā 4 500 klientu, kurus aprūpē vairāk nekā 3 000 darbinieku. Vidējā mēnešalga aprūpētājiem pirms nodokļu nomaksas ir 213 lati, sociālajiem aprūpētājiem - 226 lati un sociālajiem darbiniekiem - 297 lati. Ļoti zemais atalgojums rada kadru mainību, kas attiecīgi ļoti nelabvēlīgi ietekmē klientu veselību, uzsver LM.

LM norāda, ka pašlaik ir sākts darbs pie 2013.gada budžeta projekta sagatavošanas. Tāpat līdz septembrim paredzētas diskusijas par LM nākamajā gadā plānoto prioritāšu īstenošanu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.