Premjers: Sabiedriskajam medijam jāspēj nodrošināt vienotu informatīvo telpu Latvijā

Patlaban informatīvā telpa Latvijā ir sadalīta un viens no jaunā sabiedriskā medija būtiskākajiem uzdevumiem ir nodrošināt vienotu informatīvo telpu, šodien intervijā "Radio 101" norādīja premjers Valdis Dombrovskis (V), komentējot Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) pieņemto lēmumu par jauna, vienota sabiedriskā medija izveidi.

Premjers norādīja, ka par jaunā sabiedriskā medija veidošanu jau iepriekš ticis diskutēts un jautājums arī valdības līmenī atbalstīts.

Lūgts vērtēt Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio saturu, premjers atzina, ka to noteikti var uzlabot, taču piebilda, ka būtiski ir saglabāt redakcionālo neatkarību. Viņš piebilda, ka pirmajā solī runa ir par atbalsta funkciju apvienošanu.

Dombrovskis norādīja, ka par sabiedrisko mediju apvienošanu ticis runāts jau vairākus gadus, taču iepriekš izskanējusi prasība būvēt jaunu ēku par 50 miljoniem latu. Viņš pauda šaubas, ka valdība varētu atbalstīt jaunas ēkas celtniecību, skaidrojot, ka patlaban iespējami dažādi risinājumi ar zemākām izmaksām. Viņš arī pauda viedokli, ka LTV būtu lietderīgi mainīt telpas, jo esošās ir izcili neefektīvas.

Jau ziņots, ka NEPLP sēdē nolēmusi veidot jaunu, vienotu sabiedrisko mediju, kas darbosies ar vienotu redakcionālo sistēmu. NEPLP atbalstītais modelis paredz pakāpenisku un pilnīgu sabiedriskā medija konverģenci.

Plānots apvienot administratīvo un atbalsta funkciju veikšanu, bet Latvijas Radio un LTV programmu zīmolus saglabāt. Iecerēts nostiprināt programmu autonomo statusu gan redakcionālās neatkarības, gan finansējuma ziņā un vienlaikus īstenot medija redakcionālās vadības koleģiālo principu.

Redakcijas plānots apvienot tādā veidā, lai netiek ierobežota redakcionālā daudzveidība un tiek veicināta radošā darbība, ieskaitot ziņu dienestus.

Pašreizējais aktivitāšu plāns izvēlētā modeļa realizācijai paredz detalizētu situācijas izpēti sākt 2012.gada trešajā ceturksnī un realizēt plānu līdz 2018.gada decembrim.

Latvijā

Politologs un politiķis Ivars Ijabs grāmatā “Nepateicīgie” izskaidro, kā latviešu vēsturiskā esamība sākusies ar apvainojumiem tieši “nepateicībā un ļaunprātīgā nespēja novērtēt līdzšinējo labvēļu veikumu latviešu labā".

Svarīgākais