Šogad mežistrādē dzīvību zaudējuši jau četri strādnieki

Valsts darba inspekcija uzsākusi letāla nelaimes gadījuma darbā izmeklēšanu mežistrādes nozarē.

Veicot mežistrādes darbus, nodarbinātajam uzkritis koks, kā rezultātā gājis bojā 53 gadus vecs vīrietis. Šogad mežistrādes darbos līdzīgu apstākļu - krītošu koku - dēļ gājuši bojā četri, bet smagas traumas guvuši divi nodarbinātie. Salīdzinājumam - pērn visa gada laikā mežizstrādes nozarē notikuši 26 nelaimes gadījumi darbā, no tiem trīs darbinieki gāja bojā un pieci darbinieki guva smagas traumas.

"Visbiežāk nelaimes gadījumu darbā cēlonis ir darba aizsardzības prasību neievērošana un neprofesionāli veikta koku gāšana. Mežistrādes darbus veic daudz neapmācītu darbinieku. Esam konstatējuši arī gadījumus, kad tiek uzrādīta izglītības iestādes izsniegta kvalifikāciju apliecinoša apliecība, bet darbi tiek veikti neprofesionāli, piemēram, atstājot aizzāģētus un iekārušos kokus un neievērojot bīstamās zonas. Jau februārī Darba inspekcija tematiskajā pārbaudē atklāja, ka vairāk nekā desmit mežistrādes uzņēmumos darbus veica nereģistrēti nodarbinātas personas. Šādos gadījumos darba aizsardzības prasības parasti netiek ievērotas, kā arī nodarbinātajiem netiek izsniegti individuālie aizsardzības līdzekļi. Iepriekšminētie pārkāpumi šogad arvien biežāk prasa nodarbināto dzīvības," secina Darba inspekcijas Darba aizsardzības nodaļas vadītāja Sandra Zariņa.

Darba inspekcija pārbaudēs konstatēts arī, ka mežistrādes darbos tiek nodarbinātas personas, kas nav ieguvušas atbilstošu izglītību, lai varētu strādāt mežistrādē. Šādi nodarbinātie, nezinot specializētās prasības darbam mežistrādē, biežāk cieš nelaimes gadījumos darbā.

Darba inspekcija atgādina, ka veicot mežistrādes darbus, darba devējam jāievēro Ministru kabineta 2005.gada 21.jūnija noteikumi Nr.434 "Darba aizsardzības prasības mežsaimniecībā". Par šo noteikumu pārkāpšanu Darba inspekcija var piemērot administratīvo sodu fiziskām personām no 50 līdz 250 latiem, bet juridiskām personām no 50 līdz 500 latiem.

No 1.janvāra līdz 17.aprīlim Darba inspekcija ir reģistrējusi 21 nelaimes gadījumu darbā ar letālām sekām. 7 letālu nelaimes gadījumu cēlonis, iespējams, nav saistīts ar darba vides riska faktoriem, kas tiks noskaidrots izmeklēšanas gaitā.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.